Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Plzeňská Škoda chce fúzovat s výrobcem vlaků Talgo. A rojí se další zájemci

Plzeňská Škoda chce fúzovat s výrobcem vlaků Talgo. A rojí se další zájemci
ČTK
 ČTK

Španělský fond Criteria má zájem spojit se s českou společností Škoda Transportation v nabídce na španělského výrobce vlaků Talgo. Uvedl to ve středu list Cinco Días, který se odvolává na zdroje blízké nabídce Škody. Dalším partnerem by podle listu mohla být i španělská soukromá zbrojní společnost Escribano.

Reklama

Firma Talgo v úterý oznámila, že obdržela od Škody nabídku na obchodní spojení. Nabídka však neobsahovala žádné další podrobnosti, a to ani k ceně. Požádala proto Škodu o další informace. Skupina Škoda zatím nechtěla zprávy z médií komentovat.

Nabídka od české firmy přišla čtyři měsíce poté, co maďarské konsorcium Ganz-Mávag učinilo veřejnou nabídku na koupi všech akcií firmy Talgo za 619 milionů eur (15,7 miliardy korun). Konsorcium zahrnuje maďarský státní fond Corvinus. Španělská firma chce zejména vědět, zda nabídka od Škody bude vyšší než návrh od maďarského konsorcia.

Tomáš Kopečný, zmocněnec pro obnovu Ukrajiny

Český obranný průmysl nikdy neměl lepší reputaci než teď, říká zmocněnec pro Ukrajinu Kopečný

V Česku máme po právu pocit, že naše dodávky vojenského materiálu, které byly z drtivé většiny ze soukromých výrobních kapacit, jsou významným příspěvkem pro Ukrajinu. Jiné státy tam ale dodávaly ještě větší objemy, připomněl v rozhovoru pro Export.cz vládní zmocněnec pro obnovu Ukrajiny Tomáš Kopečný. Teď český leadership v rámci muniční iniciativy vidí a sleduje každý Ukrajinec. „Nyní jsme se z hlediska reputace českého obranného průmyslu na mezinárodní scéně dostali do první světové ligy. A z ukrajinského pohledu jsme tam dokonce v čele tabulky,“ dodal Tomáš Kopečný.

Přečíst článek

Podle zdrojů agentury Europa Press však hlavní akcionáři španělské společnosti, mezi kterými je i americký fond Trilantic, dávají zatím přednost maďarské nabídce pět eur (125 korun) za akcii před dohodou se Škodou Transportation, jejíž finanční obrysy jsou nejasné. V současnosti se akcie Talgo obchodují kolem čtyř eur za kus. Hlavní akcionáři se podle agentury také obávají politických zásahů do transakce.

Reklama

Španělská vláda považuje firmu Talgo za strategické aktivum. Podle španělského tisku vláda premiéra Pedra Sáncheze přímo oslovila Škodu Transportation a vyzvala ji, aby projevila zájem o Talgo, protože se obává převzetí ze strany maďarských investorů. V úterý ministr hospodářství Carlos Cuerpo uvedl, že vláda transakci pozorně sleduje a má nástroje, jak ji ovlivnit. V případě strategických podniků může kabinet transakci zablokovat. „Chceme zaručit, aby (Talgo) mělo stabilní a dlouhodobé průmyslové partnery, kteří přispějí k životaschopnosti firmy,“ uvedl Cuerpo.

Skupina Talgo byla založena v roce 1942. Jejím hlavním akcionářem je investiční fond Trilantic. Je hlavním dodavatelem španělské železniční společnosti Renfe, vyváží do Německa, Saúdské Arábie, Egypta a do Spojených států.

Obrana nakoupí munici pro americké vrtulníky za 3,8 miliardy korun

Ministerstvo obrany nakoupí munici pro americké vrtulníky systému H-1 za 3,74 miliardy korun, mezi lety 2025 až 2031 ji dodá česká firma STV Group. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o tom ve středu informovala vládu. Česko v roce 2019 nakoupilo celkem 12 vrtulníků americké firmy Bell za 14,6 miliardy korun. Jde o osm vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři stroje AH-1Z Viper, poslední dva dorazily do ČR v červnu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme