Po Prazdroji zdraží pivo i Budvar, o deset procent
Drahé energie, špatná úroda a rostoucí ceny vstupů od základních surovin až po obalový materiál i potřeba v prostředí všeobecné inflace zvýšit mzdy zaměstnanců dostaly národní pivovar Budějovický Budvar pod tlak, který vyústil v ohlášené zdražení piva. Budvar není jediný. Plzeňský Prazdroj i další pivovary navýšení cen ohlásily už dříve.
Budějovický Budvar zdraží od 1. listopadu pivo na českém trhu v průměru o deset procent. Půllitr Budvaru tak zdraží o korunu až dvě. Příčinami jsou rostoucí ceny energií i klíčových surovin, jako jsou chmel a slad. Meziročně kvůli tomu národnímu podniku stoupnou náklady o několik set milionů korun, uvedl to ředitel Budvaru Petr Dvořák s tím, že se Budvar chystá zároveň zvýšit mzdy svých zaměstnanců.
Ceny stoupnou u výrobků ve všech obalech, tedy pivo lahvové, sudové i v plechovkách. „Nárůst ceny elektřiny o tři sta procent, to jsou pro nás desítky milionů, to stejné u ceny plechovek, ceny lahví, kartonáže, obalového materiálu a energií. Očekáváme zásadnější růst cen sladu, který je pro nás nejpodstatnější položkou. Podle zpráv z chmelnic to vypadá na katastrofální úrodu. V této chvíli už nemáme jediný vstup, u kterého bych mohl říci, že nám zásadně nepodraží,” dodal Dvořák. Suroviny i obaly zdražily o víc než deset procent, doplnil.
Státní pivovar už své zdražení avizoval v létě. Není překvapivé ani z toho důvodu, že zdražují také další pivovary. A to v čele s lídrem trhu, největším tuzemským pivovarem, Plzeňským Prazdrojem. Ten od 1. října zdražil průměrně o osm procent. „Prazdroj o plánu zdražit pivo informoval už v srpnu. Jakožto lídra trhu jej ve zdražování následovaly i další, menší tuzemské pivovary. Nastává tedy nebývalá vlna zdražování piva. Nyní tedy se do ní zapojuje i Budvar,” uvedl Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.
Češi jsou ve spotřebě piva na hlavu již léta první na světě. Kvůli omezení či dokonce zastavení dodávek ruského plynu – přestože pivovary hledají alternativní zdroje – hrozí, že pivovary v tuzemsku by musely omezit výrobu. Ta již loni kvůli covidovým opatřením klesla.Pivaři, bojte se. Nedostatek ruského plynu může omezit produkci tuzemských pivovarů
Zprávy z firem
Letošní zdražování piv je podle něj nebývalé nejen rozsahem zdražení, neboť se zpravidla pohybuje v nižších jednotkách procent ročně, ale tak šíří sortimentu, jehož se týká. „Pivovary jako Prazdroj nebo právě nyní Budvar zdražují totiž jak svá balená (lahvová či plechovková), tak čepovaná piva. V uplynulých letech tomu mnohdy bylo jinak: v daném roce zdražovala jenom jedna z uvedených kategorií,” dodal Kovanda.
Podle dat ČSÚ stoupla cena světlého lahvového piva v posledních dvanácti měsících zcela zanedbatelně, o necelé procento. Je tedy zřejmé, že pivovary alespoň v případě lahvového piva zatím převážně své navýšené náklady promítaly do snížení vlastních marží. Nyní už je pro ně tento přístup k cenotvorbě ale neudržitelný.
Letošní sklizeň chmele v Česku je z hlediska výnosů jednou z nejslabších v historii. Důvodem je především extrémní sucho a horko. Zatímco loňská úroda byla rekordní, přes 8,3 tuny, což pomáhalo držet cenu piva poměrně nízko, letos je zhruba jen poloviční. Pivovary by však měly být schopny nedostatek letošní úrody alespoň zčásti kompenzovat ze zásob z minulých let.
Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, zdražuje od 1. října většinu produktů zhruba o osm procent, v průměru o 1,70 koruny na půllitr. Změny se týkají balených i čepovaných piv. ČTK informaci získala od hostinských a obchodních řetězců a potvrdil ji mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář. Tradiční podzimní vzkaz Prazdroje pivařům: Zdražíme, letos už podruhé
Zprávy z firem
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.