Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Počet firemních bankrotů začíná povážlivě stoupat. V červenci jich bylo letos nejvíc

Počet firemních bankrotů začíná povážlivě stoupat. V červenci jich bylo letos nejvíc
Pixabay
 ČTK

V červenci bylo v Česku vyhlášeno zatím nejvíce firemních bankrotů v letošním roce, rekordní byl i počet návrhů na ně. Vyhlášeno bylo 64 bankrotů společností, což je o tři více než ve červnu. Zároveň bylo podáno 111 návrhů na bankrot, meziměsíčně o 14 více. Insolvenčních návrhů bylo podáno nejvíce od března 2021. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou poskytla společnost CRIF.

Reklama

„Počet firemních bankrotů letos roste již od května. Obdobně se zvyšuje i počet insolvenčních návrhů, což naznačuje růst firemních bankrotů i v příštích měsících. Z dlouhodobého hlediska jde zatím spíše o stagnaci počtu firemních bankrotů. Růst vkladů firem se výrazně zpomalil, mnohem rychleji se zvýšil objem jejich úvěrů. Nicméně podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu úvěrů firem nadále klesá," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Z dlouhodobé statistiky vyplývá, že v červenci bývá vyhlašováno méně bankrotů než v ostatních měsících roku. Z tohoto hlediska je tak letošní červenec výraznou výjimkou.

Největším firemním bankrotem byla dceřiná společnost Liberty Ostrava, slévárenská společnost Liberty Engineering Products Ostrava. Další větší společností, u které byl vyhlášen bankrot, je CZ Birk z Turnova, podnikající ve shromažďování, sběru a odstraňování odpadů. Největší společností z hlediska tržeb, na kterou byl podán insolvenční návrh, je pražská společnost J.A.E. Ta podniká v nemovitostech.

Zastavená výroba v Liberty Ostrava

Liberty Ostrava zhasíná. Soud jí zakázal nakládat s majetkem, odbory budou jednat o propouštění

Zkrachovalá Liberty Ostrava začala odstavovat koksovnu, proces je naplánován asi na 25 dní. Zařízení už pak nebude možné využít, vyzdívky ze žáruvzdorného materiálu totiž po ochlazení popraskají. Krajský soud v Ostravě dnes zakázal Liberty Ostrava nakládat s podstatnou částí jejího majetku. Majetková práva bude nově vykonávat insolvenční správce. Soud tak vyhověl návrhu prozatímního věřitelského výboru a insolvenčního správce na omezení majetkových práv zadlužených hutí. Podle odborů přijde o práci 2300 lidí.

Přečíst článek

Reklama

Nejvíc bankrotů je v obchodu

Za posledních 12 měsíců byl vyhlášen bankrot u 669 společností, což je o tři více než v předchozím období. Zároveň bylo podáno 1043 návrhů na firemní bankrot, o čtyři více než v předchozích 12 měsících. Průměrně za posledních 12 měsíců připadlo na každých 10 000 aktivních společností 16 bankrotů a tento počet se v poslední době výrazněji nemění.

Nejvíce bankrotů obchodních společností bylo v červenci vyhlášeno v Praze, 35. Ve Středočeském kraji jich bylo osm. Naopak žádný firemní bankrot nebyl vyhlášen v Plzeňském kraji.

Podle odvětví bylo v červenci nejvíce bankrotů vyhlášeno v obchodu, 14, a ve zpracovatelském průmyslu. Tam jich bylo 11. V odvětví vzdělávání, zdravotnictví a sociální péče nebyl vyhlášen ani jeden bankrot.

Počet zahájených staveb v Německu v pololetí klesl o 26 procent

Krize německého realitního sektoru. Společnosti krachují, nestaví se a změna je v nedohlednu

Počet nově zahájených staveb v Německu v prvním pololetí meziročně klesl o 26 procent. Podle agentury Reuters to vyplývá z dat poradenské společnosti Bulwiengesa. Trh s nemovitostmi v největší evropské ekonomice je již třetí rok v útlumu.

Přečíst článek

Investoři se bojí recese v USA i velké války na Blízkém východě

Dokonalá bouře? Akcie ve světě těžce krvácí. Investoři se bojí recese v USA i velké války na Blízkém východě

Investory naráz svírá hned několik strachů. Z tvrdého přistání americké ekonomiky a tamní recese; ze splasknutí bubliny akciových titulů, jež v uplynulé době šponovalo nadšení z příznivého dopadu umělé inteligence (AI) do jejich ziskovosti; a v neposlední řadě z velké války na Blízkém východě, kde se schyluje k úderu Íránu na izraelské cíle, jejž USA a Izrael jistě nenechají bez odpovědi. Tel Aviv sám uvádí, že nyní válčí hned na několika frontách, a Spojené státy v oblasti Blízkého východu navyšují svoji vojenskou přítomnost.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Bankrot, ilustrační foto

V říjnu zbankrotoval druhý nejvyšší počet firem za rok a půl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme