Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pocta pro FAMU. Americký magazín ji zařadil mezi nejlepší filmové školy světa

FAMU patří podle The Hollywood Reporter mezi 15 nejlepších filmových škol světa
ČTK
 ČTK

Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění v Praze (FAMU) je na soupisu patnácti nejlepších filmových škol světa aktuálního čísla filmového magazínu The Hollywood Reporter.

Reklama

Do žebříčku se dostala rovněž francouzská La Fémis, polská Lodz Film School či italské Centro Sperimentale di Cinematografia. S těmito školami FAMU spolupracuje a uskutečňuje výměnné studijní pobyty.

„Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění v Praze může říct, že inspirovala filmovou revoluci. Československá nová vlna 60. let vzešla především ze studentů FAMU jako Miloš Forman, Věra Chytilová, Jiří Menzel a Jaromil Jireš, kteří vytvořili nový temný a vtipný pohled na život za železnou oponou. Generaci po konci studené války zůstává FAMU jednou z předních evropských filmových škol,“ stojí ve zdůvodnění výběru FAMU.

The Hollywood Reporter je americký týdeník sídlící v Los Angeles. Založen byl v září roku 1930 podnikatelem Williamem Wilkersonem. Přináší například profily, originální fotografie a rozhovory s osobnostmi z oblasti zábavy, filmové recenze a zprávy z filmových festivalů, analýzy globálních trendů a ukazatelů zábavního průmyslu nebo informace o hollywoodské módě a životním stylu.

Jde o závazek

„Umístění v žebříčku jednoho z nejuznávanějších filmových médií světa těší i zavazuje. Nejen s ohledem na historii, kterou The Hollywood Reporter zmiňuje, ale i s ohledem na výrazné úspěchy našich studentů a studentek z posledních let. Jsme rádi, že s řadou škol z výběru máme aktivní spolupráci, nebo na jejím navázání aktivně pracujeme,“ podotkl proděkan pro vnější vztahy a rozvoj Vít Schmarc.

Reklama

FAMU je jedna ze tří fakult Akademie múzických umění v Praze (divadelní DAMU, filmová FAMU a hudební HAMU). Její studenti jsou vzděláváni především pro profese spojené s filmem, fotografií, audiovizí, televizí, elektronickými médii i tradičními sdělovacími prostředky. V akademickém roce 2023/2024 otevřela FAMU nový vzdělávací program Filmová a audiovizuální výchova, který si klade za cíl vychovávat pedagogy kvalifikované ve filmu a audiovizi, způsobilé k výuce žáků a žákyň druhých stupňů základních a středních škol. Studenti FAMU každoročně organizují studentský multižánrový filmový festival Famufest, díky kterému má veřejnost možnost zhlédnout nejnovější a z velké části nedostupnou tvorbu studujících FAMU.

Michael Viewegh
video

Psaním se stále uživím, ale poptávka po beletrii výrazně klesá, říká Michal Viewegh

Eva Čerešňáková, autorka, moderátorka, bývalá modelka a Česká vicemiss v pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá české celebrity. Pozvání do studia tentokrát přijal spisovatel Michal Viewegh.

Přečíst článek

video

Ve sportu i filmu si dávám vysoké cíle. Proto musím umět přijímat i prohry, říká režisér Petr Jákl

Eva Čerešňáková, autorka, moderátorka, bývalá modelka a Česká vicemiss v pořadu VIP Eva Talks na Newstream.cz zpovídá české celebrity. Tentokrát pozvání do studia přijal filmař Petr Jákl. Ten s Evou hovořil o svých plánech, spolupráci se světovými hereckými jmény i o významu filmových festivalů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme