Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podnikatel Wichterle kupuje výrobce turbín pro vodní elektrárny Litostroj

Martin Wichterle
ČTK
 ČTK

Strojírenská skupina Wikov Industry podnikatele Martina Wichterleho se dohodla na koupi předního světového výrobce turbín pro vodní elektrárny Litostroj včetně dceřiných firem v zahraničí. Hodnotu převzetí Litostroje s ročními tržbami okolo dvou miliard korun Wikov neuvedl. Vypořádání transakce je naplánované na přelom listopadu a prosince.

Reklama

Prodávajícím je společnost DK Holding Investments, Litostroj je klíčovou součástí její průmyslové části Energo-Pro Industries. Transakce zahrnuje dceřiné firmy Litostroj Engineering v Česku, Litostroj Power ve Slovinsku, Litostroj Hydro v Kanadě a Litostroj US ve Spojených státech. „Obě strany se dohodly, že nebudou zveřejňovat finanční podrobnosti obchodu,“ uvedl Wikov.

Wikov a Litostroj budou spolupracovat v obchodě, technologii a výrobě, uvedl majitel skupiny Wikov Wichterle. Velký potenciál pro obě firmy vidí v Severní Americe. „Tamní ekonomika roste a snaží se přitáhnout zpět výrobu. Litostroj rovněž posiluje naši pozici ve strojírenství zaměřeném na obnovitelné zdroje a technologie snižující emise skleníkových plynů, které tak již představují nadpoloviční část našich tržeb,“ dodal.

Ján Krnáč, generální ředitel Cresco Real Estate

Slovenský developer proměnil holešovický brownfield. Další metou je Berlín

Cresco Real Estate je největším rezidenčním developerem na Slovensku. Kromě obytné čtvrti Slnečnice na jižním okraji bratislavské Petržalky, společnost jako vůbec první postavila ve slovenské metropoli rezidenční mrakodrapy. Nyní proměňuje i tvář Prahy. Po Holešovicích má našlápnuto k akvizici dalšího projektu. „Praha vždy bude větším městem a bydlení v ní bude vždy dražší. Každopádně pro obě města platí to, že pořídit si vlastní bydlení bez hypotéky bude takřka nemožné. Nikdo nemá dnes našetřené desítky milionů korun, aby si mohl koupit vlastní bydlení,“ říká výkonný ředitel Cresco Real Estate Ján Krnáč.

Přečíst článek

Součástí DK Holding Investments byl Litostroj od roku 2014, za tu dobu posílil právě v Kanadě a USA. Společnost hrála důležitou roli při rekonstrukci a výstavbě vodních elektráren skupiny Energo-Pro podnikatele Jaromíra Tesaře v Gruzii, Bulharsku a Turecku. „Tato divestice je mimo jiné i součástí naší strategie zaměřit se na klíčové společnosti v našem portfoliu, které se zabývají výrobou elektřiny z vodních elektráren a distribucí elektřiny,“ uvedla mluvčí DK Holding Investments Hana Hikelová.

Reklama

Skupina Litostroj s více než stoletou tradicí navazuje na tradici výroby zařízení pro vodní elektrárny v Blansku. Specializuje se na projektování, výrobu a údržbu vodních turbín, armatur a čerpadel. Dodává zařízení pro vodní a přečerpávací elektrárny. Na výzkumu a vývoji pracuje hydraulická laboratoř v Blansku. Litostroj zaměstnává víc než 350 lidí a za dobu svého působení se podílel na projektech s instalovaným výkonem přes 25 tisíc megawattů ve více než 60 zemích světa.

Michal Strnad, majitel CSG

Strnad kupuje průmyslový park v Německu. Upraví ho na výrobnu střelného prachu

Průmyslově-technologická skupina Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada koupila na severozápadě Německa průmyslový park s výrobou nitrocelulózy potřebné pro produkci trhavin a střelného prachu.

Přečíst článek

Dceřiné společnosti DK Holding Investments provozují 49 vodních elektráren v Česku, Bulharsku, Gruzii, Španělsku a Turecku s celkovým instalovaným výkonem přes 1300 megawattů. Firma je také distributorem elektrické energie v Bulharsku a Gruzii.

Skupina Wikov vyrábí průmyslové převodovky, ve strojírenství působí víc než 130 let. Výrobky dodává pro větrnou a vodní energetiku, kolejová vozidla, lodní a důlní průmysl i těžbu ropy a zemního plynu. Skupina s ročními tržbami okolo čtyř miliard korun zaměstnává více než 1000 lidí ve výrobních závodech v Česku, Německu, Kanadě a Indii.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme