Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Poláci posilují armádu. Objednali si 96 bitevních vrtulníků Apache AH-64E

Bitevní vrtulník Apache AH-64E
ČTK
 ČTK

Polsko dnes s americkou firmou Boeing podepsalo konečnou smlouvu o nákupu 96 bitevních vrtulníků Apache AH-64E za deset miliard dolarů (skoro 230 miliard korun), oznámil ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Reklama

Podle jeho náměstka Pawla Brejdy je nákup vrtulníků „investicí do naší bezpečnosti, zárukou zastrašení“. Polští představitelé dříve mluvili o tom, že po nákupu takového počtu vrtulníků jich polská armáda bude mít nejvíce po té americké. Nahradí postsovětské helikoptéry Mi-24, píše agentura Reuters.

Součástí kontraktu je i vybavení pro údržbu vrtulníků, technika potřebná na letištích a v hangárech, technická podpora, výcvik, munice a náhradní díly.

V rámci příprav na tuto dohodu podepsalo Polsko minulý týden průmyslové offsetové smlouvy s americkými společnostmi Boeing a General Electric.

Polsko do modernizace své armády investovalo už před ruským vpádem na Ukrajinu, invaze ji ale urychlila. Letos na obranu vydá přes čtyři procenta HDP, což je největší podíl ze všech zemí NATO. Aliance požaduje, aby její členové na obranu ročně vydávali nejméně dvě procenta HDP.

Reklama

Polsko vojenskou techniku za miliardy dolarů nakupuje hlavně ve Spojených státech a Jižní Koreji, rozvíjí ale i vlastní zbrojní průmysl. V pondělí polská skupina Huta Stalowa Wola podepsala s americkou společností Raytheon smlouvu na výrobu 48 zařízení pro odpalování raket, které budou součástí amerického systému protiletecké obrany Patriot.

Deník Rzeczpospolita uvádí, že polské ministerstvo obrany za období 2021 až 2035 vydá 500 miliard zlotých (2,9 bilionu korun).

Ruský prezident Vladimir Putin

Vyžeňte Ukrajince. Putin stanovil nové hlavní úkoly pro svou armádu

Ukrajina se útokem na ruskou Kurskou oblast pokusila zlepšit své vyjednávací pozice, zpomalit ruský postup na jiných úsecích fronty, zastrašit ruskou společnost a destabilizovat pohraniční oblasti. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin na poradě s účastí gubernátorů pohraničních regionů. Za hlavní úkol Putin označil vyhnat nepřítele z ruského území.

Přečíst článek

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Lavrov: Jsme připraveni spolupracovat s USA, chceme jen vzájemně respektující dialog

Rusko je podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova připraveno spolupracovat s každým lídrem USA, který bude ochoten vést „vzájemně respektující dialog“. Šéf diplomacie země, která už téměř dva a půl roku vede válku proti Ukrajině, to dnes podle agentury Reuters řekl na tiskové konferenci v OSN.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Přílet transportního letounu C-17 americké armády s dodávkou prvních dvou bitevních vrtulníků Bell AH-1Z Viper na 22. základnu vrtulníkového letectva, 26. července 2023, Náměšť nad Oslavou, Třebíčsko.

FOTOGALERIE: Obří letoun dopravil do Česka první dva americké vrtulníky Viper. Nahradí zastaralé ruské Mi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme