Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Firmy budoucnosti? Prestižní univerzita MIT vybrala ty, které pomáhají brzdit změnu klimatu

Tchajwanská společnost Gogoro vytvořila síť z tisíců stanic pro výměnu baterií v elektrických skútrech na Tchaj-wanu
Official Photo by Shufu Liu / Office of the President/via Wikimedia / CC BY 2.0
Josef Tuček

Časopis MIT Technology Review sestavil přehled 15 firem, jejichž inovativní nápady ukazují cestu ke zlepšení klimatických podmínek na zemi.

Reklama

Od nového leteckého paliva po jiný cement. Tam všude se dají čekat technologické pokroky spojené s byznysovými příležitostmi. Časopis MIT Technology Review vytipoval patnáct firem, které ukazují nové příležitosti v rozvíjejícím se oboru brzdění změn klimatu.

Vydavatelem MIT Technology Review je renomovaný Massachusettský technologický institut (MIT). Novináři po konzultacích s odborníky vytipovali startupy i zavedené firmy, které přišly s nápady, jež mají reálnou šanci obstát na trhu a přinést konkurenceschopné ekologické zlepšení. Autoři seznamu připouštějí, že mohli něco odhadnout nesprávně. I s touto pochopitelnou výhradou může být seznam zajímavý a snad i inspirativní.

Před přehlížením technologií ostatně varuje aktuální příklad elektromobilů. Spousta evropských i amerických odborníků tak dlouho zdůrazňovala jejich nedostatky, až to je Čína, která vyrábí elektromobily levnější než vozy se spalovacím motorem. EU a USA honem zavedly vysoká dovozní cla na čínské elektromobily, aby zachránily trh pro své výrobce (a nepustily ke svým občanům levnější výrobky). Zdůvodnění, že čínské elektromobily vznikají díky velkým státním dotacím, je sice pravdivé, ale legrační: jako by se v EU nebo USA nic nedotovalo...

Následující přehled možná naznačí oblasti, kde by se už evropský a americký průmysl nemusel nechat předehnat.

Reklama

Elektromobil Xiaomi SU7

Zklamaní Němci. Unijní cla na čínské elektromobily budou. Proti nebylo dost zemí

Evropská komise (EK) dostala zelenou k definitivnímu zavedení dodatečných cel na dovoz elektromobilů z Číny. Proti návrhu zavést cla se totiž dnes nepostavila dostatečná většina členských států Evropské unie. Výsledek hlasování EK zveřejnila v tiskové zprávě, s Čínou chce ale dál jednat. Odpůrci cel se obávají odvetných opatření Pekingu. Český ministr dopravy Martin Kupka řekl, že je nutné vyvarovat se případného vyvolání celní války s Čínou, která by v konečném důsledku ohrozila evropské automobilky.

Přečíst článek

Letecké palivo nové generace

Americká společnost LanzaJet existuje čtyři roky a vytváří letecké palivo z alkoholu vyrobeného z rostlinných zdrojů, včetně kukuřice nebo cukrové třtiny. Aerolinky British Airways, jeden z investorů do LanzaJet, si zajistily palivo, které firemní továrna vyrobí do roku 2034.

Varování před požáry

Kalifornský startup Pano AI využívá umělou inteligenci pro vyhodnocování záběrů z videokamer a infračervených detektorů, které by měly včas určit, že někde v terénu teprve začíná vznikat požár.

Chemikálie na biologické bázi

Osm let stará texaská společnost Solugen staví svůj druhý závod a nahrazuje petrochemické suroviny pro výrobu chemických výrobků (od šamponu po plastové lahve) materiálem z rostlinných látek, třeba z kukuřičných sacharidů.

Nákladní loď poháněná metanolem – zatím jen na obrázku, ale společnost Maersk jich má objednán plný tucet. První by měla vyplout příští rok.

Palivo budoucnosti? Metanol, soudí Maersk a staví lodě, které jím chce pohánět

Snahy zbavit se závislosti na fosilních palivech dostaly nový impuls v naléhavé potřebě nekupovat ropu a zemní plyn od Ruska. Protože svět se, bohužel, vyvíjí v krizích, je pravděpodobné, že se nyní hledání náhradních paliv zrychlí. Určitě už nezasáhne do současné války na Ukrajině, ale budoucnost může podstatně ovlivnit.

Přečíst článek

Ekologičtější měď

Chilská společnost Ceibo využívá čistější postupy při loužení vytěžených sulfidických rud obsahujících měď. Nová technologie by měla umožnit vstup ekologičtěji získaného kovu z této suroviny na trh, kde je po mědi rostoucí poptávka kvůli její roli v přenosu elektřiny.

Čistější teplo

Mladá kalifornská společnost Rondo Energy nabízí výrobním firmám ekologické teplo, které je levně akumulováno pomocí vodivých drátů v cihlách. Ohřívá je elektřina ze solárních nebo větrných zdrojů. Za poslední dva roky do společnosti investoři nasměřovali 85 milionů dolarů.

Změna v kravském žaludku

Tři roky stará australská společnost Rumin8 vyvíjí doplňky do krmiva a vody pro skot, který pak v těle vytváří méně skleníkového plynu metanu. Nové doplňky omezují kvašení ve složeném kravském žaludku, a tedy i vznik metanu. Ušetřená energie se přesměruje do vytváření svaloviny a mléka. Firmu podporuje i investiční fond Breakthrough Energy Ventures vytvořený zakladatelem Microsoftu Billem Gatesem.

Ekologové, ekonomové, kutilové – ti všichni chtějí sluneční elektrárnu, ukazuje český výzkum

Uhlí patří pod zem. Nadějí pro energetiku je uměle vyráběný perovskit

Od minerálu perovskit se čeká, že pronikavě zlepší efektivitu fotovoltaických panelů pro výrobu elektřiny ze slunce. Sluneční články, v nichž je perovskit spojen s obvyklým křemíkem, už v laboratorních podmínkách dosahují účinnosti 34 procent, což je dvojnásobek oproti běžné fotovoltaice. Umožní to fotovoltaice nahradit fosilní elektrárny?

Přečíst článek

Dostupné elektromobily

Čínská společnost BYD byla založena v roce 1995. Před pěti lety na sebe začala upozorňovat produkcí elektrických automobilů, a to i díky masivním státním dotacím. Loni prodala přes tři miliony elektromobilů a hybridních vozů (3,5krát víc, než činí celosvětová produkce všech automobilů Škoda). Dobrou organizací výroby a zajištěním dodávek surovin podstatně snížila výrobní ceny elektromobilů. Z Číny proniká do Brazílie, Austrálie, Thajska, Turecka či Indonésie. Aby prorazila celní bariéry, začala stavět automobilku v Maďarsku.

Lepší sluneční panely

Arizonská společnost First Solar vznikla v roce 1999. Otevírá nové továrny a expanduje produkcí tenkých slunečních článků, jejichž účinnost vylepšuje mimo jiné používáním perspektivního materiálu perovskitu. Společnosti v rozvoji pomáhají daňové úlevy a také dovozní cla, která prodražují solární panely čínské konkurence.

Zlepšování výroby „zeleného“ vodíku

Americká společnost Electric Hydrogen od roku 2020 vytváří technologie pro výrobu „zeleného“ vodíku, jenž vzniká elektrickým rozkladem (elektrolýzou) vody jen s využitím obnovitelné elektřiny.

Vodík je potenciálním zdrojem energie, ale jeho výroba z obnovitelných zdrojů je zatím drahá. Společnost Electric Hydrogen vyvíjí elektrolyzéry (zařízení, která elektrolýzu vody umožní) s větší kapacitou a lepšími ekonomickými parametry. Novou továrnu otevřela v dubnu. Loni společnost získala 380 milionů dolarů od sponzorů včetně společností BP, United Airlines a Microsoft, čímž se stala první firmou vyrábějící elektrolyzéry, jejíž hodnota přesáhla miliardu dolarů.

Představa budoucí podoby největšího projektu na výrobu zeleného vodíku

Čína usiluje o dominanci na světovém trhu se zeleným vodíkem, ale drží si svá tajemství

Čína už předběhla Evropu i Ameriku ve vývoji a výrobě levných elektromobilů. A teď už zřejmě směřuje k tomu, že bude dominovat také ve výrobě „zeleného“ vodíku, který by měl být významným plynem budoucnosti nejen v dopravě, ale zejména v průmyslu.

Přečíst článek

Mikroby hnojí pole

Kalifornská společnost Pivot Bio vznikla v roce 2011 a vyrábí geneticky upravené mikroby, které dodají zemědělským plodinám vhodné množství dusíku pro růst. Sníží se tím emise skleníkových plynů a zvýší úroda.

Malý jaderný reaktor

Společnost Kairos Power existuje v Kalifornii od roku 2016. Připravuje malý modulární jaderný reaktor chlazený roztavenými solemi. Jeho stavba a provoz by měly být pružnější než u velkého reaktoru, a cena vyrobené elektřiny by měla být obdobná elektřině z plynové elektrárny.

Rez ukládá elektřinu

Americká společnost Form Energy existuje sedm let. Připravuje levné velké baterie pro skladování elektřiny z obnovitelných zdrojů. V baterii se přeměňuje železo na oxid železitý (rez) a zpět, což umožňuje ukládat a zase uvolňovat elektřinu podle potřeby.

Zásobník elektrické energie

Skladování vyrobené elektřiny může být mnohem jednodušší, než se zdálo. A neobejdeme se bez něj

Sluneční a větrné elektrárny dodávají podle počasí někdy elektřiny málo, jindy moc. Jaderné elektrárny jedou ve stabilním režimu, je pro ně nevýhodné pořád měnit výkon. Všem se tedy hodí, pokud mohou nadbytek získané energie ukládat a použít později na vyrovnání spotřeby. Zatím je to drahé, ale ukazuje se, že existují levnější, na pohled až neskutečně jednoduché způsoby.

Přečíst článek

Baterie (zatím) pro skútry

Tchajwanská společnost Gogoro (na snímku) působí od roku 2011. Vytvořila síť z tisíců stanic pro výměnu baterií v elektrických skútrech na Tchaj-wanu a expanduje do Indie, Číny, Kolumbie a na Filipíny. Výměna baterie je rychlejší než dobíjení, které se pak děje mimo špičku. Při vysoké spotřebě mohou některé baterie zase vydat energii zpět do sítě.

Cement za méně energie a emisí

Čtyři roky stará americká společnost Sublime Systems připravuje s využitím grantu 87 milionů dolarů z amerického ministerstva dopravy projekt, který ověří, že cement je možné vyrábět namísto v peci elektrochemickým procesem, a snížit tím spotřebu energie i emise. První výrobní závod chce otevřít v roce 2026.

Energie pro chudé

Společnost Sun King vznikla v Keni v roce 2008. Dodává solární panely, lampy na solární pohon, baterie a domácí systémy i na zkapalněný plyn komunitám v subsaharské Africe a Asii. Nabízí energii přibližně 40 milionům lidí, kteří však neplatí prvotní instalaci, ale průběžně za energii podle toho, kolik jí spotřebují.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme