Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pozor na podvod. Ministerstvo varuje před zájezdy z webu dovolenkaprimori.eu

Dovolená v Egyptě
Michal Nosek/Newstream
 ČTK

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) varuje před aktivitami společnosti expert agency, která prodává zájezdy na webu ve slovenštině dovolenkaprimori.eu. Firma nemá oprávnění k provozování cestovní kanceláře ani pojištění proti úpadku a prokazuje se padělanými dokumenty, sdělilo dnes v tiskové zprávě ministerstvo ČTK. Na podvod podle MMR upozornil jeden z klientů, ministerstvo informace předá policii. Je to druhý podobný případ v letošním roce, dodalo.

Reklama

Firma expert agency má sídlo v Praze, na webu nabízí zájezdy mimo jiné do Dominikánské republiky, Dubaje, na řecké ostrovy nebo do Turecka. „Internetové stránky, na kterých společnost expert agency s.r.o. nabízí své zájezdy, jsou ve slovenském jazyce, a můžeme se proto domnívat, že cílem podvodu jsou především občané Slovenské republiky. Varujeme před nákupem jakéhokoliv zájezdu na výše uvedených stránkách. Uvedená zjištění předáme orgánům činným v trestním řízení,“ uvedlo MMR.

Společnost expert agency podle MMR pro zdání větší důvěryhodnosti na vyžádání zasílá klientům pojistku, která domněle prokazuje sjednané pojištění pro případ úpadku cestovní kanceláře. Smlouva, kterou se společnost prokazuje, je ale uzavřená s jinou českou cestovní kanceláří, která s expert agency nijak nespolupracuje, uvedlo MMR s odkazem na zástupce pojišťovny.

Žádné oprávnění k provozu

V březnu MMR varovalo před údajnou cestovní kanceláří MNG, která také neměla oprávnění k provozu a zajištění proti úpadku prokazovala pozměněnou smlouvou jiné cestovní kanceláře. Podobné bylo také to, že web s nabídkou zájezdů byl ve slovenštině. Také tato zjištění tehdy MMR předalo policii.

MMR zopakovalo své doporučení, aby si lidé před výběrem dovolené na jeho webu ověřili, že cestovní kancelář, od které zájezd kupují, má sjednané povinné pojištění proti úpadku. „Cestovní kancelář pořádající zájezd by rovněž doklad o sjednaném pojištění proti úpadku měla mít na svých webových stránkách. Jestliže klient kupuje zájezd od cestovní agentury, i ta by mu měla na požádání předložit doklad, že pořádající CK, pro kterou prodej zájezdu zprostředkovává, má platnou pojistku proti úpadku,“ uvedlo MMR.

Reklama

Ze seznamu na webu MMR vyplývá, že v Česku nyní legálně působí víc než 600 cestovních kanceláří. Do úpadku se v minulém týdnu dostala cestovní kancelář Fly Dovolená. V zahraničí měla tou dobou asi stovku klientů, dalších zhruba 1100 lidí mělo zájezd koupený. Pojištěná proti úpadku byla firma u pojišťovny Colonnade.

Vzpoura místních proti turistům. Protestů bude ve světě přibývat. Co se děje ve Španělsku, je varováním

Rostoucí počet návštěvníků, prudce stoupající ceny bydlení a nárůst počtu turistů, kteří se honí za pořizováním selfie, přispěly k vytvoření situace, která je „zcela vychýlená z rovnováhy“, řekl listu The Guardian představitel UNESCO. Dodal, že v případě neřešení těchto problémů by se španělská vlna protestů proti masovému turismu mohla rozšířit do celé Evropy.

Přečíst článek

Řecké ostrovy již přestávají zvládat invazi turistů

Řeckým ostrovům hrozí kolaps. Chybí voda a nezvládají turistickou invazi

Od pandemie v letech 2020 až 2022 se cestovní ruch v celé Evropě znovu zrychluje. V přímořských letoviscích se tak zhoršily problémy se zásobováním, ulice jsou ucpané turisty i automobily a vznikají i další problémy. Některá oblíbená turistická místa se proto pokoušejí zmírnit tlak turistů poplatky, návštěvnickými stropy a dokonce dočasnými zákazy. Známky úspěchu jsou zatím nejasné, protože rekordní léto teprve začíná.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme