Pozor na zmrzlinu. Každá druhá točená v Praze má příliš mnoho bakterií
Více než polovina vzorků točených zmrzlin v Praze při kontrolách hygieniků letos v květnu a červnu nevyhověla předpisům. Zmrzliny obsahovaly nadlimitní hodnoty bakterií. Na svém webu to oznámila pražská hygienická stanice. Hygienici prověřovali hlavně zmrzlinové stánky, ale i občerstvení a restaurace. Největší problémy s hygienou byly ve stáncích.
Hygienici v Praze zkontrolovali 17 provozoven nabízejících točenou zmrzlinu a odebrali 23 vzorků. „Dvanáct vzorků nevyhovovalo požadavkům, protože v nich byly takzvané enterobakterie, které svědčí o nedodržování hygieny výroby," sdělili pražští hygienici. „Bakterie způsobující onemocnění – Salmonella nebo Listeria monocytogenes – zjištěny nebyly," doplnili.
Lipské nádraží má řadu rekordů. S více než 83 tisíci čtverečními metry je největším evropským nádražím, co se týče plochy obchodní, je dokonce největším nádražím na světě. V současnosti lze lipské nádraží navštívit i díky německé měsíční vlakové jízdence, která stojí 49 eur a mohou si ji koupit i Češi. Jak nádraží vypadá a co na něm najdete? Podívejte se na video i fotogalerii, kde objevíte i Krtečka nebo aktuální pochvalu Brnu.Krteček, Brno i samoobslužná zmrzlinárna. Nádraží v Lipsku je světový unikát
Newstream TV
Nadlimitní hodnoty enterobakterií dokládají podle stanice, že prodejci nedostatečně čistí výrobníky zmrzlin a nádobí a náčiní používané k výrobě zmrzlin. V provozovnách, kde byly zjištěny problémy, tak nařídili hygienici dezinfekci zařízení. Rozdali také na místě deseti provozovnám pokuty za 25 tisíc korun a v jednom případě se bude sankce řešit ve správním řízení, takže hrozí vyšší pokuta.
Mezi 17 zkontrolovanými provozovnami bylo osm stánků, šest provozoven občerstvení a tři restaurace. U restaurací nezaznamenali hygienici zvýšené množství bakterií ani v jednom případě. U občerstvení už nevyhověla předpisům polovina vzorků zmrzlin, a v případě stánků dokonce dvě třetiny vzorků.
Britská společnost Unilever, která je výrobcem zmrzliny Cornetto či mýdla Dove, hájí své rozhodnutí setrvat v Rusku. A to více než rok poté, co režim prezidenta Vladimira Putina zahájil invazi na Ukrajinu, píše BBC. Britský producent spotřebního zboží uvedl, že odchod z Ruska není jednoduchý, jelikož by jeho aktivity v zemi v takovém případě převzal ruský stát.PR peklo Unileveru. Firma vysvětluje, proč stále vyrábí v Rusku
Zprávy z firem
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.