Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pracovat o státních svátcích? Ano, ale za příplatky či bonusy

V nemocnicích se pracuje bez volných dní
ČTK
Michal Nosek
nos

Svátky 5. a 6. července pro většinu lidí znamenají prodloužený víkend, někteří si během něj stihnou i zaletět na krátký zahraniční pobyt. Zaměstnavatelé nicméně ve vybraných profesích svým podřízeným mohou nařídit práci i v den státního svátku. Za to jim musí poskytnout náhradní volno v jiný den, případně příplatek.

Reklama

Odměny za práci ve svátek jsou dané, ale pokud kvůli nástupu do práce musí pracovník zrušit třeba svůj odlet do dovolenkové destinace, zaměstnavatel nemá povinnost mu nevyužitou letenku uhradit. Advokát Václav Vlk z poradenské společnosti Rödl & Partner k tomu říká: „V praxi se práce ve státní svátek nejvíce týká zaměstnanců v dopravě, obchodu, gastronomii, hotelnictví a samozřejmě také práce v nepřetržitém provozu. Nejde-li o případ, kdy je zaměstnavatel ze zákona oprávněn práci ve svátek nařídit, záleží na zaměstnanci, zda žádosti zaměstnavatele, aby pracoval ve svátek, vyhoví.

Pokud zaměstnanec ve státní svátek skutečně pracovat musí, náleží mu vedle běžné mzdy za daný den navíc buď placené náhradní volno, nebo příplatek, a to minimálně ve výši sta procent průměrného měsíčního výdělku. Prací ve svátek by si tak vydělal – zjednodušeně řečeno – minimálně dvojnásobný obnos než obvykle.

„Zaměstnavatel má ze zákona dvě možnosti, jak zaměstnanci za povinnost práce ve svátek kompenzovat. Buď mu nabídne placené náhradní volno, které musí poskytnout nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po výkonu práce ve svátek. Nebo mu kromě této možnosti dá vybrat ještě druhou, kterou je příplatek. Pak už je rozhodnutí na zaměstnanci,“ shrnuje Vlk.

Náhradní volno

Zaměstnavatel se nicméně nabídnutí náhradního volna nemůže vyhnout, jelikož to má ze zákona přednost před penězi. „Zároveň se zaměstnanec nemůže domoci příplatku, pokud mu nebyl nabídnut, a je tak nucen přistoupit na náhradní volno,“ doplňuje advokát z Rödl & Partner.

Reklama

Volno má stejný rozsah jako odvedená práce. Státní svátek o víkendu může znamenat tučnější výdělek pro zaměstnance, kteří si chtějí přivydělat něco navíc a nevadí jim ani práce v den volna, může být pozitivní zprávou, když státní svátek připadne na víkend. „Pokud zaměstnanec musí pracovat 6. července na Den upálení mistra Jana Husa letos v sobotu a se svým zaměstnavatelem se domluvil na příplatku za práci ve svátek místo náhradního volna, obdrží k dosažené mzdě hned dva příplatky najednou – jak ten za práci v sobotu, tak ten za práci ve svátek,“ dodává právník.

Řecký premiér Mitsotakis

Šest dní v práci má spasit ekonomiku. Řecká novinka vyvolala mezi zaměstnanci pobouření

Zatímco v Evropě se začíná více diskutovat o zkrácení pracovního týdne, Řekové na to jdou jinak. Tamní vláda si od zákona, který platí od června a umožňuje šestidenní pracovní týden, slibuje zvýšení zaměstnanosti a omezení práce na černém trhu. Novinka se ovšem u Řeků nesetkala s pochopením a vyvolala pobouření.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Singapur

Singapurské finanční experimenty. Země začne testovat digitální měnu centrální banky

Přečíst článek
Češi jako národ pohodářů? Stresu máme málo, ale rádi bychom ještě zpomalili

Češi jsou větší pohodáři než mnohé další národy. Stres pociťují málo, přesto by rádi ještě zpomalili

Přečíst článek
Výroba automobilů v závodě společnosti Chery v Číně

Čínská ekonomika zaostala za očekáváním, důvodem je slabší zahraniční poptávka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme