Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Praha vyráží do boje s opilými turisty. Město plánuje zákaz organizovaných tahů po hospodách

Praha plánuje zákaz organizovaných tahů po hospodách
ČTK
 ČTK

Vedení Prahy chce zakázat takzvané pub crawls, tedy tahy turistů od hospody k hospodě organizované specializovanými agenturami. Návrh úpravy, která by zákaz zavedla, v pondělí projednají městští radní. Zákaz pub crawls požaduje především Praha 1, které se problém hlučných opilých turistů týká nejvíce.

Reklama

Na organizované tahy po hospodách si v centru Prahy stěžují místní obyvatelé, protože zahrnují neustálé přesuny opilých a hlučných průvodů po ulicích pod okny bytových domů. Vedení první městské části proto nedávno vyzvalo Prahu, aby pub crawls zakázala.

V reakci na to magistrát připravil úpravu takzvaného tržního řádu, což je městské nařízení určující místa, kde je možné provozovat obchodní činnost. Změna, kterou dostanou na pondělním jednání ke schválení radní, by zakázala takzvané pochůzkové poskytování služeb, kam tahy po hospodách spadají, s výjimkou klasického doprovázení skupin nebo jednotlivců s výkladem mezi 06:00 a 22:00.

Ředitel hotelu Hilton Prague Ryan Gauci

Ředitel Hiltonu Prague: Praha by se měla zbavit nálepky destinace pro levné pařící víkendy

Covidová pandemie je minulostí a časy pro pražské hotely jsou jedny z nejlepších v historii. „Tržby jsou letos nejlepší v historii našeho hotelu,“ říká generální ředitel hotelu Hilton Prague Ryan Gauci. O tom, co nového jeho hotel chystá nebo zda je spokojený s úrovní turistů, si povídal s Newstream.cz.

Přečíst článek

Návrh plánovaný krok odůvodňuje důsledky pub rawls pro život ve městě a pro jeho správu, jako je narušování nočního klidu, zvýšený hluk, znečišťování veřejného prostoru a nutnost zajišťovat bezpečnost. „To vše znamená nadměrné nasazení obecních služeb, jako jsou komunální čisticí služby a městská policie, a tudíž zatížení rozpočtu a personálních kapacit dané obce,“ stojí v důvodové zprávě k návrhu.

Reklama

Dalším problémem je podle magistrátu i narušení reputace a dojmu z Prahy tím, že se v ní pravidelně pohybují skupiny opilých lidí. „Nepřiměřená konzumace alkoholu a rušivé chování spojené s pub crawls mohou vytvářet dojem nedostatku kultivovanosti obce, snižovat pocit bezpečí a vyhýbání se daným lokalitám. To může mít negativní dopad na vnímání obce turisty, potenciálními investory a samotnými občany,“ píše se v dokumentu.

Praha 1 dlouhodobě řeší problémy spojené s takzvaným alkoturismem, tedy výlety zejména mladších cizinců do české metropole za konzumací alkoholu, a obecně overturismem, tedy zahlcením centra návštěvníky. Loni se podle dat Českého statistického úřadu v Praze v hotelech a penzionech ubytovalo 7,4 milionu turistů, meziročně o čtvrtinu více.

Vzpoura místních proti turistům. Protestů bude ve světě přibývat. Co se děje ve Španělsku, je varováním

Rostoucí počet návštěvníků, prudce stoupající ceny bydlení a nárůst počtu turistů, kteří se honí za pořizováním selfie, přispěly k vytvoření situace, která je „zcela vychýlená z rovnováhy“, řekl listu The Guardian představitel UNESCO. Dodal, že v případě neřešení těchto problémů by se španělská vlna protestů proti masovému turismu mohla rozšířit do celé Evropy.

Přečíst článek

Život v Tokiu

Jak bojovat s overturismem, řeší to i v Japonsku. Místním zlevní nebo zakáží prodej alkoholu

Japonští restauratéři se rozhodli, že zavedou ve svých podnicích dvojí ceny. Přesněji, místní budou mít na jejich služby slevu.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Návrat čínských turistů do Česka bude trvat nejméně tři roky

Návrat čínských turistů do Česka bude trvat roky. Za úpadkem stojí i dobré vztahy s Tchaj-wanem

Přečíst článek
Řecké ostrovy již přestávají zvládat invazi turistů

Řeckým ostrovům hrozí kolaps. Chybí voda a nezvládají turistickou invazi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme