Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Právníci radí: Co dělat, abyste nepřišli o majetek v advokátní úschově

Právníci radí: Co dělat, abyste nepřišli o majetek v advokátní úschově
iStock
 nst
nst

Dnešní díl podcastu Právo k Ranní Kávě se věnuje advokátním úschovám. Jaké jsou prostředky zvyšující transparentnost advokátních úschov, jaké jsou povinnosti advokáta a pravomoci České advokátní komory v souvislosti s advokátními úschovami nebo to, jak klienti sami mohou přispět k tomu, aby o svůj majetek v úschově nepřišli.  

Reklama

Advokátní úschovy představují tradiční způsob zajištění vypořádání transakcí, který je znám široké veřejnosti. Přesto, bohužel, v důsledku několika excesů, kterých se v minulosti dopustili někteří advokáti, utrpěly advokátní úschovy na své pověsti jako bezpečného prostředku vypořádání, čímž se opět dostaly do hledáčku nejen České advokátní komory a zákonodárce.

I z tohoto důvodu se má právní úprava advokátních úschov znovu výrazněji změnit, byť jak poznamenává dnešní host Martina Frolíka - předseda České advokátní komory, advokát a partner AK PRK Partners, Robert Němec, v možnostech právní regulace je toliko stanovit taková pravidla, která povedou k co největší minimalizaci rizika toho, že klient o své prostředky v úschově přijde, a nikoliv už tomu v každém jednom případě zabránit.

Druhá část podcastu je již tradičně věnována novinkám z legislativy a judikatury, kterými vás provází advokátka Kristýna Faltýnková. Přiblíží například návrh zákona o transparentnosti a cílení politické reklamy; návrh novely vyhlášky, kterou se provádí zákon o matrikách, jménu a příjmení; nebo návrhy vyhlášek o vyhlášení národní přírodní památky Tok a Jordán.

Z judikatury shrne rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (sp. zn. 4 Ads 129/2024), které se týká otázky, zda senior ubytovaný v domě pro seniory má nárok na dávku státní sociální podpory, a sice příspěvek na bydlení. A dále pak tři nálezy Ústavního soudu, první (sp. zn. Pl. ÚS 23/24) k valorizaci vnosu při vypořádání společného jmění manželů, druhý (sp. zn. I. ÚS 871/24) a třetí (sp. zn. I. ÚS 1760/24) pak otázky zpětného stanovení výživného v případě změny poměrů.

Reklama

Podcast vzniká ve spolupráci s právní kanceláří PRK Partners. Aktuální díl si můžete poslechnout v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Kanál Newstream Podcasty najdete na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts.

PRK Partners, užito se svolením

Setkání Realitního Clubu Newstreamu na téma obstrukce ve stavebním řízení.

Češi jsou rození kverulanti. Stavební obstrukce by šlo vyřešit lehce, shodují se odborníci

Obstrukce při povolování staveb stojí peníze developery i celou ekonomiku. Řízení trvá klidně patnáct let, když se stavba vláčí po soudech. Řešení by přitom podle členů Realitního Clubu bylo jednoduché: zatížit podání námitky finanční kaucí.

Přečíst článek

Korespondenční volba. Když odjedu na služebku, budu moci volit dopisem? Odpovídají právníci

Češi žijící v zahraničí patrně budou moci už v příštích řádných sněmovních volbách využít hlasování poštou. Návrh zákona vyvolal u veřejnosti vlnu otázek, některé z nich zodpoví právníci advokátní kanceláře PRK Partners, kteří tématu, které rozdělilo poslance i českou společnost, věnují již druhý díl podcastu Právo k Ranní Kávě.

Přečíst článek

Zvýšení nájmu: Kdy ho může majitel navrhnout? Odpovídají právníci

Nejnovější díl podcastu Právo k Ranní Kávě se zaměří na problematiku nájmu a plateb s ním spojených. I zvýšení nájmu má totiž přísná pravidla. Jak a kdy k němu může majitel nemovitosti přistoupit, vysvětlují právníci.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme