Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Právníci radí, jak se zorientovat v pravidlech udržitelných úvěrů

 nst
nst

Financování a investice do projektů, které berou ohled nejen na životní prostředí, už se dostávají i do praxe českých finančních institucí. Udržitelným úvěrům se tak věnuje i nový díl specializovaného právního podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s právní kanceláří PRK Partners. Dozvíte se v něm například, jaká úskalí mohou potkat úvěrovanou i úvěrující stranu.

Reklama

První část nového dílu podcastu Právo k Ranní Kávě je věnována problematice tzv. udržitelného úvěrového financování, jehož vybrané aspekty vám představí dnešní host moderátora Martina Frolíka, advokátní koncipient Martin Novotný z AK PRK Partners, specializující se na problematiku bankovního financování.

V rozhovoru se zaměří především na principy a pokyny (standardy) Loan Market Association, jež se váží k hlavním typům udržitelných úvěrů, kterými jsou tzv. Green Loans, Social Loans a Sustainability Linked Loans. Představí tak nejen jednotlivé typy udržitelných úvěrů, ale také obecné fungování LMA standardů, včetně úskalí, které pro úvěrovanou (i úvěrující) stranu mohou přinést.  

Druhá část podcastu je již tradičně věnována novinkám z legislativy a judikatury, kterými vás provází advokátka Kristýna Faltýnková.

Přiblíží například návrh novely zákona o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu; návrh novely autorizačního zákona; návrh novely zákona o výrobcích s ukončenou životností; či návrh novely zákona o zadávání veřejných zakázek.

Reklama

Z judikatury shrne nález Ústavního soudu (sp. zn. Pl. ÚS 14/24), který se týká náhrady majetkové újmy na zdraví v podobě ztráty na výdělku a účelně vynaložených nákladů léčení. Dále pak rozebere nález Ústavního soudu (sp. zn. II. ÚS 527/23) týkající se ústavní stížnosti pěti obětí sexuálního násilí a rozsudek Nejvyššího správního soudu (sp. zn. 37 As 146/2023) k otázce naplnění podmínek pro vydání rozhodnutí o nařízení obnovy řízení podle § 100 odst. 4 správního řádu.

Aktuální díl podcastu Právo k Ranní Kávě si můžete pslechnout v úvodu článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Kanál Newstream podcasty je na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts. Přejeme vám hezký poslech.

Aktuální díl právního pdcastu se věnuje udržitelnému financování PRK Partners, užito se svolením

Právníci radí, jak na smlouvy s influencery

V nejnovějším dílu podcastu Právo k Ranní Kávě se právníci zaměří na to, jak si správně ošetřit smlouvy s influencery. Moderátor pořadu Martin Frolík si jako hosta pozval kolegyni z PRK Partners Kláru Radkovskou, advokátku a specialistku v oblasti reklamního práva.

Přečíst článek

EIA

Právníci radí, jak na proceduru posuzování vlivů na životní prostředí

Specialisté z právní kanceláře PRK Partners si v novém díle pravidelného podcastu Právo k Ranní Kávě vzali na paškál proceduru, jejímž cílem je získat představu o výsledném vlivu stavby na životní prostředí a vyhodnocení, zda je z tohoto ohledu vhodné ji realizovat, tzv. hodnocení EIA.

Přečíst článek

Právníci radí, jak na měření uhlíkové stopy

Právníci se v rámci problematiky ESG nejčastěji věnují písmenku G ze zmíněné zkratky, tedy „governance“. Kořeny legislativy věnující se udržitelnosti ale sahají k ekologickým tématům, počínaje skleníkovými plyny. A právě o požadavcích na ekologickou udržitelnost, a především o měření a snižování uhlíkové stopy, byla řeč v nejnovějším dílu podcastu Práva k Ranní Kávě.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme