Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pražské letiště také postihl IT výpadek, zpožďují se odlety

Pražské letiště také postihl IT výpadek, zpožďují se odlety
Profimedia
 ČTK

Výpadek celosvětového odbavovacího systému postihl i pražské letiště. Kvůli výpadku se zpožďují letadla na odletech. Dokdy budou problémy trvat, se zatím neví, na letišti zasedá krizový štáb. Stejný problém postihl letiště po celém světě.

Reklama

Mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková v pátek ráno řekla, že se zpoždění týká šesti odletů. V 10:45 doplnila, že se dotčené lety daří odbavovat v náhradním systému nebo manuálně. Letiště tak už eviduje jen tři zpožděné lety s touto příčinou. 

Masivní výpadek IT služeb

Některé aerolinky si budou podle Divíškové moct odbavit cestující ručně samy, potrvá to ale déle, než je standardní doba odbavení. Odbavovací systém, který používá pražské letiště, je celosvětový a využívá ho větší množství leteckých společností.

Například na německém letišti Berlín-Braniborsko před osmou hodinou ranní nemohlo žádné letadlo startovat ani přistát. Příčinou je zřejmě technická závada, uvedla na svém webu veřejnoprávní stanice RBB. Podle mluvčí berlínského letiště měl být letový provoz přerušen do 10:00. Poté však zaměstnanci na letišti cestujícím řekli, že by žádná letadla neměla odlétat před 14:00, uvedl reportér RBB. Pražské letiště podle Divíškové podrobnější informace o trvání problému zatím nemá.

Svět čelí masivnímu výpadku služeb Microsoftu. Problémy mají banky, letiště i burzy i televize

Nebývale rozsáhlý výpadek online služeb Microsoftu v pátek postihl země od Spojených států, přes Británii po Japonsko či Nový Zéland.

Přečíst článek

Reklama

Na letišti v Brně-Tuřanech zatím potíže s odbavovacím systémem nemají. „Využíváme odbavovací systém Amadeus, který nám poskytuje Letiště Praha. Máme od něj informace, že výpadek se týká pouze aerolinek Eurowings s Turkish Airlines, které mají problémy se svými systémy, náš systém pracuje bez problémů,“ řekl vedoucí úseku přepravního provozu Radek Lang. Ani jedna z těchto společností do Brna nelétá.

Americké aerolinky žádají globální pozastavení letů

Problémy s odbavováním letů nezaznamenalo ani ostravské letiště. „Odbavení na ostravském letišti probíhá standardně, výpadky systému se nás nedotkly,“ uvedla Kateřina Pustějovská za ostravské letiště. Bez problémů je i letiště v Pardubicích, dopoledne odletěly dva chartery na řecký ostrov Kos a do bulharského Burgasu, řekla Mária Ministrová ze společnosti East Bohemian Airport.

Problémy se kromě letiště v Ruzyni objevily i na letištích v Berlíně, Melbourne, Edinburghu, v celém Španělsku. Potíže hlásí také Spojené státy, Francie či Norsko. Americké aerolinky American Airlines, United a Delta kvůli celosvětovému výpadku počítačových systémů požádaly podle televizní stanice ABC americký letecký úřad FAA o globální zastavení všech letů.

Problémy jsou podle agentury Reuters součástí globálního IT výpadku. Kvůli výpadkům IT systémů ráno nevysílala ani britská televize Sky News. Mimo provoz je i systém pro objednávání lékařských prohlídek v Anglii a výpadky podle stanice BBC zaznamenávají také železniční dopravci. Čeští železniční dopravci České dráhy, RegioJet ani Leo Express podle mluvčích problémy nezaznamenali. Výpadek má podle mluvčí Alexandry Janoušek Kostřicové portál prodeje letenek Student Agency Travel.

Jiří Jarkovský

Chci předcházet problémům s přepravou, říká nový krizový manažer pražského letiště

Na to, aby na letišti nedocházelo k excesům se zavazadly má dohlídnout nový krizový manažer. Role se od prvního srpna ujme Jiří Jarkovský. Současný předseda představenstva Tomáš Svoboda podal rezignaci.

Přečíst článek

Tréninky vyjednávání ve Fascinating Academy s Radimem Paříkem

REPORTÁŽ z kurzu Radima Paříka, nejtvrdšího vyjednavače v zemi. Hodně emocí, jde se až na dřeň

I ti nejlepší vyjednávači světa musí na sobě celý život pracovat. Vyrazila jsem proto na trénink jednoho z nich, Radima Paříka, který patří nejen k české, ale právě i ke světové vyjednávací špičce. Chtěla jsem na vlastní oči vidět to, jak se mu zlepšují už zkušení vyjednavači přímo pod rukama podle metody hlavního vyjednavače FBI Chrise Vosse. Takhle vypadá Diamantový trénink z první řady.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme