Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pře o větrné elektrárny. Němci je chtějí postavit u Českého lesa, ministr Hladík protestuje

Větrná elektrárna
iStock
 ČTK

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) se chce pokusit zvrátit rozhodnutí německých úřadů ohledně povolení stavby čtyř větrných elektráren u české hranice na Tachovsku, v blízkosti chráněné krajinné oblasti Český les.

Reklama

Podle Hladíka investor rozdělil větrný park na dva projekty po dvou větrnících, a německé úřady tak po něm nepožadovaly posudek vlivu stavby na životní prostředí. V případě tří větrníků v projektu by jej vypracovat musel. Podle Hladíka Němci zneužili svůj zákon, uvedl Český rozhlas. Mluvčí bavorského ministerstva životního prostředí Veronika Seitzová, ale uvedla, že do schvalovacího procesu byly zapojeny přeshraniční orgány a byly prověřeny a posouzeny vlivy na německé a české straně.

České obce jsou proti

Se stavbou v blízkosti české hranice nesouhlasí dotčené obce na Tachovsku, které současně uvádějí, že německé úřady je o projektu neinformovaly. „S plány začal investor už před čtyřmi lety a dodnes nám nikdo projekt ani nepředstavil. My z toho nebudeme mít vůbec nic,“ uvedla neformální mluvčí starostů dotčených obcí a starostka Obory Dana Lesak.

Seitzová rozhlasu sdělila, že ve věci byly prověřeny a posouzeny vlivy na německé a české straně, a neexistují tedy žádné škodlivé dopady na životní prostředí, které by odporovaly veřejnoprávním předpisům. „Výsledek byl sdělen českým úřadům a obcím dopisem ze dne 19. srpna 2024,“ cituje ji Český rozhlas. Také spolumajitel investorské firmy Thomas Strauß Českému rozhlasu sdělil, že česká strana dostala informace.

Větrný park se podle rozhlasu přímo dotýká CHKO Český les, kde je podle jejího vedoucího Tomáše Peckera jakákoliv výstavba omezena územními plány. „My jsme svoje připomínky poslali v roce 2020 a teprve teď, po třech a půl letech, jsme dostali odpověď, která ale naše připomínky nevypořádala,“ řekl Peckert.

Reklama

Hladík uvedl, že české úřady i on sám opakovaně žádal německou stranu o parametry projektu, celou dobu ale Němci podle něj požadavky „ignorují“. Česko podle něj proto zvažuje oficiální zařazení tohoto tématu na prosincové jednání takzvané Espoo úmluvy (úmluvy o posuzování vlivů na životní prostředí přesahujících hranice států), jejíž součástí jsou Česko i Německo. „Chceme, aby Bavoři vzali své rozhodnutí zpět a celý proces povolení větrného parku udělali znovu,“ dodal ministr.

Fotovoltaická elektrárna

PRE staví na Sokolovsku svou dosud největší fotovoltaickou elektrárnu

Pražská energetika, a. s., zahájila v Novém Sedle na Sokolovsku stavbu své dosud největší fotovoltaické elektrárny (FVE).

Přečíst článek

Tameh Czech

Tameh Czech má nového majitele. Firmu kupuje miliardář Hubáček

Zkrachovalou společnost Tameh Czech, která dodávala energie Liberty Ostrava, kupuje skupina UCED miliardáře Pavla Hubáčka.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

větrná elektrárna, ilustrační foto

Česko zaostalo v rozvoji větrných elektráren, řekl Síkela. Podíl větrné energie chce do několika let ztrojnásobit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme