Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

PRE od září zlevní elektřinu i plyn. Koho se to týká?

elektroměr, elektřina
Pixabay
 ČTK

Pražská energetika (PRE) od začátku září zlevní energie téměř 700 tisícům odběratelům bez fixace. Ceny elektřiny oproti současnosti klesnou až o 20 procent, ceny plynu pak o 16 procent, uvedla Pražská energetika. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují tak na pokles velkoobchodních cen energií.

Reklama

Změny cen dodavatel provede automaticky. Nová cena za kilowatthodinu elektřiny bude pro většinu zákazníků PRE 3,20 koruny bez DPH. Půjde o domácnosti s vysokým tarifem, které elektřinu nepoužívají k ohřevu vody a k topení.

Zákazníci s bojlerem ušetří

Oproti současným cenám za kilowatthodinu jde o pokles téměř o pětinu. Podle společnosti bude roční úspora u zákazníka, který elektřinou neohřívá vodu a netopí v průměru 1200 korun včetně DPH. Zákazníci s bojlerem podle PRE ušetří v průměru za rok 2800 korun. Odběrná místa, kde se elektřina používá k topení, tedy přímotopy či tepelnými čerpadly, pak mají dosáhnout roční úspory od 6000 do 11 tisíc korun. DPH.

Pokles ceny PRE slibuje také u plynu. Zákazníkům se smlouvou na dobu neurčitou společnost bude od září dodávat plyn za cenu 1,45 koruny bez DPH za kilowatthodinu (kWh). To znamená pokles o 16 procent. V závislosti na charakteru spotřeby tak mohou zákazníci podle PRE ušetřit až 6000 korun ročně, a to v případě, že plynem topí.

Ceníky od začátku letošního roku postupně snižují i další dodavatelé. Například společnost ČEZ nyní zlevnila dodávky energií pro 1,7 milionu stávajících zákazníků se smlouvou na dobu neurčitou. V červnu snížila ceny plynu o 17 procent a od července ceny elektřiny o devět procent. V rozmezí od 13 do 21 procent zlevňovala asi 150 tisíc zákazníků také společnost E.ON. Na jaře zlevňovaly energie také například innogy, Pražská plynárenská, Centropol nebo Tedom Energie. Nové letní ceníky nedávno představila také společnost epet.

Reklama

Jak efektivně snížit výdaje na energie?

Jak snížit výdaje na energie? Pomůže produkt Garant od LAMA energy

LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabízí u elektřiny a zemního plynu měsíční tarify. Její produkt Garant měsíc pro zákazníky generuje, ve srovnání se standardními tarify, velmi zajímavé úspory. Za prvních šest měsíců roku 2024, kdy jsou ceny tohoto produktu známé, se drží hluboko pod cenami, které nabízejí dodavatelé ve smlouvách uzavřenými na dobu neurčitou i pod fixními tarify. Jak tedy efektivně snížit výdaje na energie?

Přečíst článek

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

PRE vyplatí na dividendách 1,7 miliardy, stejně jako loni

Společnost Pražská energetika (PRE) vyplatí letos svým akcionářům dividendu 439,96 koruny za akcii, tedy na stejné úrovni jako loni i předloni. Firma tak mezi vlastníky rozdělí zhruba 1,7 miliardy korun. Rozhodla o tom páteční valná hromada společnosti. Akcionáři udělali také několik změn ve správních orgánech firmy, novými členy dozorčí rady se staly Claudia Tillmanová, Nadine Falková a Tereza Nislerová. Post předsedy dozorčí rady pak obhájil Jan Chabr (TOP 09).

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme