Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přemýšlíte o pořízení kočky? Dobré zprávy! Ročně vás může vyjít až o polovinu levněji než pes

Přemýšlíte o pořízení kočky? Dobré zprávy! Ročně vás může vyjít až o polovinu levněji než pes
Shutterstock / poskytnuto Proficio
Komerční spolupráce

Oddané přátelství, bezpodmínečná láska i spoustu zážitků. A podle některých studií dokonce i snížené riziko srdečního infarktu. I to patří mezi výhody, které přináší život s kočkou. Pokud právě zvažujete její pořízení, myslete i na to, kolik bude stát. Nejde totiž jen o počáteční náklady - zvíře je významnou finanční položkou, která bude dlouhodobě ovlivňovat rodinný rozpočet. U kočky to však nemusí být tak výrazné. Pojďme se na to podívat!

Reklama

Kolik stojí pořízení kočky?

Záleží hlavně na tom, jestli preferujete speciální čistokrevné plemeno nebo si vystačíte s klasickou kočkou domácí. Začneme od toho nejdražšího - pokud byste rádi vlastnili něco opravdu speciálního, můžete omrknout ashery. Tihle krasavci jsou kříženci kočky domácí a divoké šelmy a jejich pořízení vás vyjde zhruba na půl milionu korun.

Pokud se pak zaměříme na populární plemena, která jsou u nás mnohem běžnější, ceny se pohybují zhruba od 4 000 po 40 000 korun. Nejdražší je bengálská kočka, sphynx, mainská mývalí nebo ragdoll

Nejlevnější variantou je pak adopce kočky z útulku. Kočka, která má za sebou kastraci a očkování vás bude stát od několika set po pár tisíc korun - záleží na samotném útulku. Výhodou adopce samozřejmě je, že dáte druhou šanci opuštěnému zvířátku. Má to však svá rizika, nikdy se přesně nedozvíte, co má kočka za sebou nebo zda ji netrápí nějaké zdravotní komplikace, které se projeví až časem.

Veterina a další poplatky

Obecně platí, že by veterinární prohlídka měla u kočky proběhnout alespoň jednou za rok. Kočky nemají na rozdíl od psů ze zákona povinné žádné očkování, nicméně se doporučuje očkovat každý rok tzv. trojkombinací. V ní jsou zahrnuty nejběžnější nemoci a s cenou se určitě vejdete do 1 000 korun.

Reklama

Samozřejmě nemůžeme predikovat nemoci nebo úrazy. Cena za speciální ošetření záleží v těchto případech třeba na velikosti zvířete nebo na tom, v jakém kraji se váš veterinář nachází. ČÍm závažnější onemocnění, tím je pak samozřejmě vyšší cena.

Co se týká dalších poplatků, za kočky se narozdíl od psů neplatí místní poplatek a není povinné ani jejich čipování. Za poplatek tak můžete ušetřit až 1 500 korun ročně, za čip vám v peněžence zůstane zhruba 1 000 korun.

Krmivo a vybavení

V případě krmiva se vyplatí spíše nešetřit, z dlouhodobého hlediska by se vám totiž mohla prodražit veterina. Zda zvolíte granule pro kočky, kapsičky pro kočky, speciální konzervy nebo metodu BARF je jen na vás. Koukejte však po takovém krmivu, které má vysoký obsah masa a je ideálně bez obilovin. Měsíčně se pak vejdete do 1 000 korun, v závislosti na typu a kvalitě.

Mezi další vybavení, bez kterého se neobejdete, patří kočičí záchod a stelivo. Pořízení kočičího záchodu vás vyjde na pár set korun a uděláte to jednou, nicméně kočkolit bude stát kolem 500 korun každý měsíc.

Mezi další víceméně jednorázové náklady pak patří kočičí pelíšky, škrabadlo pro kočku, kočičí strom nebo různé hračky. Vše pro kočky vás tak na začátku vyjde zhruba na 2 000 korun, záleží na tom, jak moc chcete kočce dopřát.

Na kolik to tedy každý rok vyjde?

Pokud odečteme počáteční náklady na pořízení kočky a jejího vybavení a budeme počítat s tím, že své kočce dopřejete a utratíte za ni průměrně 1 000 korun měsíčně, dostaneme se zhruba na 12 000 za rok. U psa se pak částka může vyšplhat až na dvojnásobek - platíte totiž více za krmivo i veterinu a čeká vás také místní poplatek. Pro psy jsou pak často nezbytné další doplňkové služby - péče v salonu, výcvik, venčení (pokud někdy nezvládnete sami), psí hotely (mohou využít i kočky) nebo zdravotní pojištění. Částka se samozřejmě může lišit u psa i u kočky - záleží na plemeni, velikosti i zdravotních predispozicích.

Češi rekordně utrácí za své mazlíčky. Postavit by za to šlo 400 kilometrů dálnic

Češi rekordně utrácí za své mazlíčky, asi 60 miliard ročně. Za to by se dalo postavit přibližně 400 kilometrů dálnic.

Přečíst článek

kočka

Vynález, který současně potěší milovníky koček, nepřátele koček a ještě farmaceuty

Americký vědecký tým představil nově vyvinutý postup jednorázové a přitom doživotní antikoncepce kočičích samiček. Což je důležité pro pohodlí majitelů koček, avšak také pro ochranu přírody.

Přečíst článek

kočka ilustrační foto

Připravuje se kočka, která nevyvolá u lidí alergie a otevře genovému inženýrství cestu na trh se zvířaty

Až u patnácti procent lidí se projevují alergické reakce na kočky. Americká společnost InBio proto vyvíjí geneticky upravená zvířata, která by přecitlivělé reakce nevyvolávala, takže by se mohla prosadit na trhu s domácími mazlíčky. A rozšířit jej i pro hospodářská zvířata.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

3 důvody, proč použít úvěrovou kalkulačku před žádostí o půjčku

Přečíst článek
Eva Kučmášová

Fotografie, které nemusíte vidět, stačí si na ně sáhnout. Canon připravil výstavu nejen pro zrakově postižené

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme