Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Při povodních pomáhá sedm vrtulníků. Armáda nasadila i nový stroj UH-1Y Venom

Vrtulník UH-1Y Venom
ČTK
 ČTK

Do zvládání důsledků povodní v Česku se zapojil i jeden nový vrtulník UH-1Y Venom, celkem armáda zatím nasadila sedm vrtulníků. Uvedla to dnes na sociální síti X. Ve spolupráci s hasiči by měl Venom přepravit vodu do Jeseníků. Vrtulníky v předchozích dnech pomáhaly mimo jiné s evakuací obyvatel v nejhůře zasažených lokalitách.

Reklama

„Do zvládání povodní jsme právě zapojili nový UH-1Y Venom. Celkem už pomáhá sedm našich vrtulníků,“ uvedla armáda. „S hasiči nakládáme vodu a vyrážíme do Jeseníků,“ dodala.

Už v neděli měla armáda nasazených šest vrtulníků, vojáci za neděli z povodněmi odříznutých oblastí evakuovali 35 osob. Celkem se zapojilo zhruba šest desítek vojáků. Vrtulníky byly vyžádány v rámci Integrovaného záchranného systému, zasahovaly v Moravskoslezském i Olomouckém kraji.

Venom je jedním z 12 nových amerických vrtulníků systému H-1, jejichž nákup schválilo ministerstvo obrany v listopadu 2019. Poslední dorazil do ČR v červnu. Nákup v ceně 14,6 miliardy korun bez DPH, tedy zhruba 17,6 miliardy korun s DPH, obsahoval osm víceúčelových UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper. Vrtulníky systému H-1 v české armádě nahrazují ruské Mi-24V/35.

Reklama

Premiér Petr Fiala (ODS) na návštěvě Jeseníku. Společně s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) mluvil se starostkou města Zdeňkou Blišťanovou

Jeseník se vzpamatovává z povodní. Musíme rychle obnovit základní infrastrukturu, uvedl Fiala

V regionech postižených katastrofálními záplavami je nutné co nejdříve obnovit dodávky elektrické energie, zprovoznit komunikační síť a poničené silnice, řekl na návštěvě Jeseníku premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek

Napjatá a místy kritická situace panuje v jihozápadním Polsku zasaženém záplavami

Napětí v jižním Polsku. Nad městem Nisa se protrhla nádrž, záplavy už mají pět obětí

Napjatá a místy kritická situace panuje v jihozápadním Polsku zasaženém záplavami. Městu Nisa hrozí druhá povodňová vlna, protože několik kilometrů nad ním nápor vody nevydržela nádrž. Starosta Opole kvůli zhoršující se situaci na Odře vyhlásil povodňový poplach. Záplavy si podle dosavadních informací vyžádaly životy zřejmě pěti lidí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme