Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Případný jaderný útok na Ukrajinu považuje za oprávněný každý třetí Rus, ukázal průzkum

Případný jaderný útok na Ukrajinu považuje za oprávněný každý třetí Rus, ukázal průzkum
Profimedia
 ČTK

Stále více Rusů by považovalo jaderný úder na Ukrajinu za oprávněný, těsná většina je však nadále proti. Vyplývá to z průzkumu, který tento týden zveřejnilo nezávislé středisko Levada.

Reklama

Zhruba každý třetí Rus se domnívá, že jaderný úder proti Ukrajině by byl oprávněný. V průzkumu Levady uvedlo deset procent dotázaných, že by takový útok byl „rozhodně“ oprávněný, dalších 24 procent uvedlo, že by byl „pravděpodobně“ oprávněný. Celkový počet podporovatelů jaderného útoku se tak za poslední rok zvýšil o pět procentních bodů.

Proti je těsná většina

Proti použití jaderných zbraní proti Ukrajině je 52 procent respondentů, přičemž ještě v dubnu minulého roku jich bylo 56 procent. Názor, že použití jaderných zbraní nelze ospravedlnit, je častější mezi mladými Rusy, konkrétně u 63 procent lidí ve věku 18 až 24 let.

Maďarský prezident Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin

Orbán jednal v Moskvě s Putinem. Probírali jsme možnosti urovnání války, uvedl ruský prezident

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes v Moskvě jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem k nelibosti vrcholných představitelů Evropské unie, které tento půlrok jeho země předsedá.

Přečíst článek

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin od začátku spuštění plnohodnotné invaze na Ukrajinu v únoru 2022 několikrát hovořil o krajní možnosti použití jaderných zbraní proti Ukrajině a Západu. V posledních týdnech tato ruská rétorika ještě zesílila. Rusko a Bělorusko minulý měsíc zahájily druhou fázi cvičení s taktickými jadernými zbraněmi.

Z průzkumu Levady dále mimo jiné vyplynulo, že přibližně polovina Rusů nadále poměrně pozorně sleduje ukrajinské dění. Míra podpory akcí ruských ozbrojených sil na Ukrajině zůstává vysoká. Čtyřiačtyřicet procent je rozhodně podporuje, 33 procent spíše podporuje a jen 17 procent Rusů je nepodporuje. Osmačtyřicet procent ruských občanů dokonce uvedlo, že vojenské akce v nich vyvolávají pocit národní hrdosti.

Zároveň je ale více než polovina Rusů (58 procent) pro konání mírových jednání. Většina respondentů se přitom domnívá, že o jednání má větší zájem Rusko. Naopak 37 procent respondentů se domnívá, že je nutné pokračovat ve vojenských operacích.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme