Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Připojení na internet se má konečně zlepšit. Železniční dopravci dostali dotaci

Ve vlacích je stále špatné mobilní připojení
Newstream Michal Nosek
 ČTK

Železniční dopravci v Česku plánují kvůli zlepšení dostupnosti a kvality mobilního signálu ve vlacích upravit 670 vagonů. Využijí k tomu dotaci 300 milionů korun od Českého telekomunikačního úřadu.

Reklama

"Zájem o naši první dotační výzvu předčil naše očekávání a jsme rádi, že v krátké době by měla vést k zásadnímu zlepšení kvality a dostupnosti mobilních služeb pro cestující ve vlacích," uvedl předseda Rady ČTÚ Marek Ebert.

Úřad vyhlásil dotační výzvu s cílem vybavit vagony pro osobní přepravu zejména na hlavních železničních tratí TEN-T opakovači nebo propustnými okny pro zajištění dostupnosti mobilního signálu, včetně nových 5G sítí uvnitř vozů. Vedle povinnosti mobilních operátorů významně zlepšit kvalitu pokrytí železničních koridorů sítěmi 5G je to další opatření, kterým ČTÚ pomáhá zlepšit dostupnost mobilních služeb pro cestující na železnici. Všechny dotované projekty musí být realizovány do konce roku 2025.

Evropská investiční banka půjčí státu 13 miliard korun na modernizaci železnice

Miliardy pro českou železnici. Zlepšit se má infrastruktura, bezpečnost i komfort

Evropská investiční banka (EIB) půjčí státu 13 miliard korun na modernizaci české železnice, navýšení kapacit osobní i nákladní dopravy a zvýšení bezpečnosti a komfortu cestujících.

Přečíst článek

Termín pro podání žádostí vypršel 31. srpna, úřad nyní vyhodnotí předložené žádosti a následně vydá rozhodnutí o poskytnutí dotací. Dvě žádosti na opakovače a úpravu oken na propustná podaly České dráhy, dopravce Leo Express podal jednu žádost na opakovače a RegioJet jednu na výměnu oken za propustná.

Reklama

Měl být rychlejší než letadlo. Hyperloop posbíral miliardy a skončil

Vysokorychlostní přepravce zboží potrubím Hyperloop One ukončí činnost. Firmě se nepodařilo získat žádnou zakázku na výstavbu svého systému, prodává aktiva včetně testovací dráhy a strojního vybavení a propustí ke konci roku zbylé zaměstnance, píše s odkazem na své zdroje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Maximální výše poskytnuté podpory bude 100 procent nákladů. Úřad bude dopravcům podporu proplácet zpětně po ukončení projektu. Týká se vagonů s průměrným kilometrovým nájezdem minimálně 200 kilometrů za den a maximální konstrukční rychlostí 160 kilometrů v hodině.

Podle analýzy Evropa v datech může v současnosti v Česku využívat 5G sítě 96 procent obyvatel. Podle nedávného měření ČTÚ operátoři signálem LTE nebo 5G pokrývají 99 procent železničních koridorů.

Logo automobilky Tesla

Trh s elektromobily je v útlumu. Tesla plán rozšíření výroby v Německu stejně zachová

Americký výrobce elektromobilů Tesla nadále počítá s rozšíření své jediné evropské továrny v německém Grünheide, časový plán si ale ponechá otevřený. Na vině je především obtížná situace na trhu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme