Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Progresus kupuje krachujícího výrobce luxferů

Progresus kupuje krachujícího výrobce luxferů
Holger Ellgaard via Wikimedia Common, CC BY-SA 4.0
 ČTK

Výrobce skleněných cihel Vitrablok Duchcov, který se loni dostal do platební neschopnosti, koupil v konkurzu největší zajištěný věřitel - investiční skupina Progresus Lukáše Zrůsta a Lukáše Forala. Píší to dnešní Hospodářské noviny (HN).

Reklama

Krachující Vitrablok Duchcov mění majitele. Kupuje ji investiční skupina Progresus. „Vyhráli jsme výběrové řízení, zaplatili kupní cenu a podepsali kupní smlouvu,“ řekl Zrůst HN. Progresus podle něj soutěžil ve dvoukolovém výběrovém řízení s několika zájemci. Cenu komentovat nechtěl, podle informací HN z trhu přesáhla 100 milionů korun.

Světového výrobce dostala na kolena energetická krize

Vitrablok ze severočeského Duchcova se zabývá výrobou a prodejem různých typů skleněných cihel, známých jako luxfery. Postupně se společnost dostala až na pozici jednoho z největších světových výrobců těchto cihel. Firma měla v uplynulých pěti letech roční tržby mezi 550 a 750 miliony korun, většinu své produkce vyváží. Zaměstnává asi 200 lidí, má pobočky v Itálii a obchodní zastoupení Seves Glass Block v USA.

Do těžkostí se Vitrablok dostal kvůli zvýšení cen zemního plynu. Loni na podzim musel dočasně odstavit provoz, nedokázal vyřešit vzniklé dluhy a v říjnu na sebe vyhlásil insolvenci. V lednu se věřitelé Vitrabloku, v čele se skupinou Progresus, dohodli, že firmu dají do konkurzu. V původním insolvenčním dokumentu Vitrablok podle HN uváděl, že má vůči asi 300 věřitelům celkové závazky ve výši 431 milionů korun.

Prodej organizovala poradenská společnost PwC, která v dubnu informovala, že produkce ve Vitrabloku je na 60 procentech běžného provozu, nižší ceny plynu pomohly maržím a společnost je zatím ekonomicky stabilizovaná. „Insolvenční správce s prodejem nechtěl otálet, protože ve Vitrabloku šlo o udržení obchodních vztahů a rychlé spuštění prací na nové sklářské peci,“ píšou HN.

Reklama

Skupina Progresus působí zejména v developmentu a investuje do průmyslových parků. Podle HN se zviditelnila před několika lety hlavně nákupem RD Rýmařov, tuzemské jedničky v dřevostavbách.

V Praze vznikne největší dřevěný bytový dům v Česku, Radlický dřevák

Beton je mrtvý. Developeři objevují kouzlo výstavby ze dřeva

Zraky developerů, kteří chtějí pracovat se dřevem, se upínají k expertní komisi, která nyní zkoumá technologické kvality nových dřevěných materiálů. Všichni očekávají, že již brzy padne verdikt, který umožní navýšit počet pater u budov ze dřeva.

Přečíst článek

Průmyslové centrum u Chomutova

Skupina Progresus a developer Garbe plně obsadili průmyslové centrum u Chomutova

Projekt industriálního centra Garbe Progresus Park Klášterec I mezi Chomutovem a Kláštercem nad Ohří je krátce po svém dokončení již plně obsazen.

Přečíst článek

Martin Skalický (vlevo) a Dalibor Martínek při natáčení podcastu

Postavíme první dřevěný mrakodrap v Česku, říká v podcastu Skalický

Společnost Progresus založili před rokem Lukáš Zrůst a Lukáš Foral. Je to investiční skupina, jejíž hlavní nohou se má stát rezidenční development s důrazem na udržitelnost. Zrůst působil jako insolvenční správce, a v loňském roce zařadil do portfolia skupiny tradiční českou společnost RD Rýmařov, která přes padesát let v Česku vyráběla dřevěné domy.

Přečíst článek

výrobní hala RD Rýmařov

RD Rýmařov vydává další dluhopisy. Slušelo by jim lepší ošetření rizik

Tradiční výrobce dřevostaveb RD Rýmařov před dvěma lety změnil majitele, vlastní jej insolvenční správce Lukáš Zrůst. Se spřízněnou skupinou Progresus vydává další dluhopisy. Novou emisi rozebírá Dluhopisář.cz.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

video

Německý Isolite přesune výrobu výfuků do průmyslového parku na Chomutovsku. Zaměstná až 300 lidí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme