Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Radikální Britové. Zvažují, že zakáží kouření cigaret v parcích či poblíž nemocnic

Britská vláda podle médií zvažuje zákaz kouření na zahrádkách barů či v parcích
iStock
 ČTK

Britská vláda zvažuje zákaz kouření na zahrádkách hospod, ve venkovních restauracích, poblíž nemocnic či na sportovištích. Plán byl již součástí zákona na omezení tabáku zejména pro mladé Brity, ale po zvolení parlamentu v novém složení se zákon vrátil na začátek legislativního procesu. Teď by se o přísnějších pravidlech mohlo opět hlasovat, píše zpravodajský server BBC či The Sun.

Reklama

Zaměření na prevenci kouření a zmíněný plán později potvrdil labouristický premiér Keir Starmer.

„Chci všem připomenout, že kouření si ročně vyžádá 80 tisíc životů. Jsou to úmrtí, kterým lze předejít, a je to také ohromná zátěž pro (britský zdravotnický systém) NHS a je to také zátěž pro daňové poplatníky,“ řekl Starmer na dotaz novinářů k reformě. Potvrdil, že ji kabinet opravdu má v plánu. Vláda podle Starmera zveřejní detaily k reformě později.

Tato opatření jsou navrhována jako součást zpřísněné verze zákona o tabáku a vapování z minulého vládního období, který by zakázal prodej tabáku všem osobám narozeným v lednu 2009 a později. Právní předpisy, které by postupně zvyšovaly minimální věk pro nákup tabákových výrobků, v projevu při zahájení zasedání parlamentu slíbil i král Karel III.

Kouření bylo v minulém století běžné

Svět kuřáků v roce 2024: Za kuřivo si zase připlatí. A to pořádně

Od roku 2024 budou spotřební daň platit všechny spotřební výrobky s nikotinem, a v některých případech dokonce i bez něj. Výjimkou jsem jen léčiva. Nově se spotřební daň rozšíří hlavně na náplně do elektronických cigaret a na nikotinové sáčky. Ale i na všechny další, méně rozšířené výrobky, jako je šňupací tabák a podobně. Zatím spotřební daň "platily" jen cigarety, tabák k balení cigaret a do dýmek a zahřívaný tabák. 

Přečíst článek

Reklama

Počet obětí veder v Evropě se může do konce století ztrojnásobit

Zabijácká vedra v Evropě. Počet obětí se v budoucnu může až ztrojnásobit, tvrdí studie

Počet úmrtí v důsledku veder se může v Evropě do konce století ztrojnásobit. Počty budou disproporčně růst v zemích na jihu Evropy, jako je Itálie, Řecko a Španělsko, zjistila nová studie, o které informoval britský deník The Guardian.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Philip Morris ČR

Philip Morris vyplatí akcionářům méně na dividendách. Tuzemský trh je pod tlakem výrobků z Polska

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme