Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bankéř Lapčík získal kontrolu nad Trinity Bank, splnil všechny podmínky

Radomír Lapčík
Michael Tomeš
 ČTK

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil společnosti SAB Financial Group podnikatele Radomíra Lapčíka nákup kontrolního podílu v Trinity Bank.

Reklama

Dosud měl Lapčík podle údajů z Evidence skutečných majitelů v bance podíl 29 procent.

„Ke spojení soutěžitelů dochází zejména v oblasti poskytování bankovních produktů. Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto vydal rozhodnutí o jeho povolení. Rozhodnutí již nabylo právní moc,“ uvedl ÚOHS.

Skupina SAB Financial Group byla založena v roce 2014 a jejím jediným akcionářem je Radomír Lapčík. Dceřinými společnostmi firmy jsou SAB Finance, která je jedním z největších zprostředkovatelů devizových obchodů v ČR, SAB Holding, Trinity Investorská a další společnosti.

Hlavním zdrojem příjmu SAB Financial Group, jak konstatuje vedení firmy ve výroční zprávě za rok 2022, jsou výnosy SAB Finance. Ta na svých webových stránkách uvádí, že v roce 2023 její auditovaný účetní zisk před zdaněním dosáhl 304,5 milionu korun, čímž přesáhl zisk z roku 2022 o 13,5 procenta. Výnosy dosáhly 401,4 milionu korun.

Reklama

Sazby nejlepších spořicích účtů se točí kolem pěti procent a další poklesy jsou na obzoru

Nejlepší spořicí účty? Sazby nad pět procent už má jen pár bank

V prvním květnovém týdnu Bankovní rada ČNB snížila sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta a reakce tuzemských bank na sebe nenechala dlouho čekat. Ke snižování sazeb na spořicích účtech už sahá řada bankovních domů. Nejčastěji se sazba zastavuje mezi 4 až 5 procenty. Podívejte se, na kterých spořicích účtech máte nyní šanci na největší zhodnocení svých úspor.

Přečíst článek

Trinity Bank založená roku 2019 navazuje na družstevní záložnu Moravský peněžní ústav, která vznikla ve Zlíně v roce 1996. Členové družstva po přeměně získali akcie banky, Trinity má několik tisíc drobných českých akcionářů.

Podle výroční zprávy za rok 2023 dostupné ve Sbírce listin dosáhl zisk banky před zdaněním loni 801 milionů korun a překročil tak plán o 22 procent. Bilanční suma banky se zvýšila o více než 34 procent a dosáhla téměř 86 miliard korun. Vklady klientů v roce 2023 přesáhly 78 miliard korun a ve srovnání s rokem 2022 vzrostly o více než 33 procent, počet klientů banky se zvýšil o 31 procent na 139 tisíc.

Spolumajitel Trinity Bank Radomír Lapčík je investorem zpravodajského serveru newstream.cz a magazínu Newstream Club.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jiří Vančura: Financovali jsme výstavbu i v době, kdy jiní raději vyčkávali. Chceme dál růst

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme