Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Razie v Seznamu. Dva dny sbírali úředníci data, teď je budou roky analyzovat

Seznam.cz
ČTK
 ČTK

Majitel Seznamu Ivo Lukačovič popsal neohlášenou inspekci z antimonopolního úřadu za jeden z nejtěžších dnů jeho života. Dva dny úředníci v sídle Seznamu zabavovali mobilní telefony a stahovali data ze serverů. Nyní je budou dlouhé měsíce vyhodnocovat.

Reklama

Neohlášená inspekce Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v sídle společnosti Seznam.cz ve čtvrtek pozdě odpoledne skončila. Uvedl to mluvčí úřadu Martin Švanda. Takzvané místní šetření začalo v úterý a mělo prověřit podezření ze zneužití dominantního postavení, uvedl antimonopolní úřad ve středu. Seznam.cz může proti zásahu podat správní žalobu u Krajského soudu v Brně. 

Seznam.cz, logo

V sídle Seznamu probíhá razie. Antimonopolní úřad tam prověřuje zneužití dominance

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) od úterý zasahuje v sídle společnosti Seznam.cz na neohlášeném místním šetření. Prověřuje podezření, že firma zneužila své postavení na trhu. Na inspekci upozornil server Info.cz.

Přečíst článek

„Místní šetření bylo ukončeno ve čtvrtek pozdě odpoledne. Následná práce se zajištěnými daty, jejich vyhodnocení a prokázání protisoutěžního jednání je pak otázkou další řady měsíců či spíše jednotek roků. Podobně dlouho ostatně trvalo zjišťování a odhalování prvotního podezření na zneužití dominantního postavení, které vedlo až k neohlášenému místnímu šetření,“ uvedl Švanda.

Většinový vlastník Seznamu Ivo Lukačovič v průběhu kontroly veřejně přiznal, že prožívá jeden z nejtěžších dnů svého života. Napsal to na sociáln síti X. 

Reklama

Samotné místní šetření neznamená, že se firma přečinu skutečně dopustila, ani že s ní úřad zahájí správní řízení. Umožňuje ale úředníkům shromáždit důkazy. Kontrolovaná společnost má podle zákona povinnost být úřadu při místním šetření nápomocná a umožnit přístup ke všem požadovaným zařízením a dokumentům. Za to, že s úřadem nespolupracovaly, dostaly v minulosti některé firmy pokutu.

Při takzvaném místním šetření přicházejí inspektoři do sídla společnosti a zajišťují při něm například servery, počítače nebo mobilní telefony, aby v nich nebylo možné měnit či mazat data. V těchto zařízeních potom vyhledávají data, která by mohla obsahovat potenciální důkazy. Procházejí také písemné dokumenty. Z inspekce si ÚOHS neodnáší žádný hardware, pouze data, která poté prohledává a analyzuje.

Největší tuzemská internetová firma Seznam.cz měla loni zisk před zdaněním 1,36 miliardy korun. Tržby dosáhly 5,94 miliardy korun. Ivo Lukačovič Seznam založil v roce 1996. Firma provozuje stejnojmenný vyhledávač Seznam.cz, zpravodajský server Seznam Zprávy, Televizi Seznam, službu Mapy.cz nebo Sbazar, Sreality a Sauto. Nabízí mimo jiné také srovnávač Zboží.cz, Počasí.cz, Prohlížeč nebo video portál Stream.cz.

Seznam.cz

Lukačovič: IPO Seznamu byl nejblbější nápad mého života

Vlastník internetové firmy Seznam.cz Ivo Lukačovič již neuvažuje o umístění části akcií na burzu. Úvahy o IPO (Initial Public Offering - první veřejná nabídka akcií) v srpnu zmínil v článku na neveřejné síti Patreon, podle něj šlo jen o sondování trhu. Na Patreonu nyní uvedl, že IPO byl „nejblbější“ nápad jeho života.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme