Restaurace dál zdražují obědy. Sto padesát korun je již běžná cena
Průměrná cena poledního meníčka rostla i v letošním roce. Meziroční srovnání vykazuje v průměru změnu ve výši téměř šest korun. Tak vyplývá z analýzy obědového serveru menicka.cz. Ten ve svém bilancování zohlednil svou databázi - téměř šesti tisíc gastronomických provozoven napříč Českou republikou.
Ze sledovaných metrik vychází, že nejlevněji se naobědváte v Karlovarském kraji v průměru za 139 korun. Druhý v pořadí je Plzeňský kraj se 149 korunami Karlovarský kraj si dlouhodobě drží pozici regionu, kde se zákazník naobědvá v průměru nejlevněji, byť byl letošní růst cen v tomto kraji druhý nejvyšší.
Nejdražší jídla jsou tradičně v Praze. Zde budou muset strávníci sáhnout do své kapsy nejhlouběji 161 korun. Druhý nejdražší oběd lze absolvovat v Královehradeckém kraji. Na třetím místě v pořadí se umístil Olomoucký kraj se 155 korunami.
Patří k nejznámějším tuzemským šéfkuchařům a v současnosti za jeho uměním můžete vyrazit na Břeclavsko, kde vlastní hned několik podniků. „Jižní Morava byla láska na první pohled. Historie, příroda a víno bylo to, co mě sem táhlo. Dnes si už neumím představit, že žiji jinde,“ říká proslulý šéfkuchař Marcel Ihnačák v rozhovoru, který původně vyšel v letním vydání magazínu Newstream CLUB a nyní si jej můžete přečíst v rámci Inventury 2024 byznysového portálu newstream.cz.Marcel Ihnačák: Vegeta zkazí přirozenou chuť každého jídla. Když ji používáte, všechny pokrmy chutnají stejně
Enjoy
"V posledních letech prochází gastronomický segment mimořádně náročným obdobím. Celá společnost se potýká s bezprecedentními výzvami. Post-covidová éra, vleklý válečný konflikt na Ukrajině, napětí v Izraeli, obtížně dostupné úvěry a celková ekonomická stagnace ovlivňuje každodenní život nás všech. Je důležité se vyzbrojit trpělivostí a optimismem," uvedl za portál menicka.cz Jakub Lukáš.
Na silvestra si otevřené podniky vydělají více než běžné dny, klasickým restauracím se zvyšují tržby maximálně o desítky procent, noční podniky a bary si ale vydělají až několikanásobně více než obvykle. Vyplývá to z dat pokladního systému Dotykačka. Poslední den v roce bylo podle Dotykačky v posledních dvou letech otevřeno průměrně 70 procent restaurací.Většina restaurací bude mít na silvestra otevřeno, některé chystají speciální nabídky
Zprávy z firem