Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rolex prodává vlastní hodinky z druhé ruky. Dráž než nové

Rolex prodává vlastní hodinky z druhé ruky. Dráž než nové
Profimedia
Stanislav Šulc

Luxusní sektor v posledních měsících zažívá nevídané turbulence. Tržby některých společností klesají, naopak jiné nestíhají vyrábět a mohou výrazně zvyšovat ceny. A pak tu je Rolex, který se rozhodl k nečekanému kroku. Kvůli rostoucí poptávce vstoupil výrobce luxusních hodinek do segmentu secondhandového prodeje.

Reklama

Až si půjdete vybrat své nejnovější rolexky, možná se jich nedočkáte. Například oblíbený model Rolex Daytona se shání velmi špatně, a to i v nejluxusnějších obchodech vlastněných přímo společností Rolex. Na rostoucí poptávku tak výrobce reaguje nečekaným krokem a začíná prodávat vlastní zboží z druhé ruky. Ještě donedávna přitom byla účast na sekundárním trhu pro výrobce něčím nemyslitelným. Nyní však přichází s konceptem takzvaných „Certified Pre-Owned“ hodinek, které se prodávají přímo v buticích. A paradoxně jsou ještě dražší, než by stály stejné hodinky nové.

Platinové Rolex DaytonaiStock

„Například platinové Rolex Daytona se světle modrým číselníkem mají nové cenovku 74 400 švýcarských franků. Secondhandové přitom ve stejném obchodě vyjdou na 110 tisíc franků. Důvodem je, že nové prostě nemají a čeká se na ně měsíce, klidně i roky,“ uvedl Andy Hoffman z agentury Bloomberg. „A zákazníci to rádi zaplatí, protože se v současnosti jedná o nejpopulárnější hodinky na světě,“ dodává Hoffman.

Vyplatí se to?

Sekundární trh s luxusními hodinkami byl vždy velmi zajímavý. Aktuálně představuje obrat kolem 20 miliard dolarů a do roku 2030 by měl vyrůst až na 35 miliard dolarů ročně, odhaduje poradenská společnost Deloitte.

Podle indexu sekundárního trhu s hodinkami, který sestavuje právě Bloomberg, představují rolexky 45 z 50 nejčastěji prodávaných modelů hodinek na světě. Další pak jsou Patek Philippe a Audemars Piguet.

Reklama

Přesto snaha ovládnout sekundární trh podle odborníků nemusí Rolexu vyjít. Předně vstupuje na trh, který je poměrně nasycený a kde je hlavní konkurenční výhodou cena. Rolex se snaží nabídnout certifikaci, která bude zajišťovat kvalitu a servis. Jenomže to může narazit na to, že marže u secondhandových hodinek je pro prodejce nižší než u nových, u certifikovaných hodinek navíc půjde o výrazně nižší poptávku kvůli vyšší ceně.

„Zákazníci citliví na cenu se raději poohlédnou jinde,“ cituje Bloomberg Joshuu Ganjeiho, CEO společnosti European Watch Company.

Reklamní poutače Rolex by od příští sezóny nahradit loga módních značek skupiny LVMH

Rolex bojuje s LVMH o sponzorství Formule 1. Ročně jde o 150 milionů dolarů

Skupina luxusních značek LVMH je ve finální fázi jednání o hlavním sponzorství Formule 1. Dohoda by francouzskému módnímu konglomerátu umožnila propagovat své hlavní značky přímo u závodní dráhy. 

Přečíst článek

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Vedle klasických obrazů slavných i méně známých mistrů, které patří už k tradičně oblíbeným sběratelským aktivům, se může vyplácet investovat i do vybraných luxusních předmětů. Je třeba ale vědět do čeho a za jakých podmínek, protože ani tento trh luxusních komodit není stabilní. Knight Frank Luxury Investment Index (KFLII) proto dlouhodobě sleduje vývoj zhodnocení desítky luxusních aktiv a nyní hlásí, že na rozdíl od zlata či akcií tato aktiva za posledních 12 měsíců rostla mnohem více. Podívejte se, která to byla a kam se dají také dát přebytečné miliony. 

Přečíst článek

Rolex

Ceny použitých rolexek těží ze snížení sazeb

Ceny luxusních hodinek z druhé ruky už zastavily svůj více než dva roky trvající pád. Změnu kurzu tlačí očekávání, že Fed začne již v příštím roce snižovat sazby.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme