Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ropná krize v Maďarsku a na Slovensku. Ukrajinu stále nepouští ropu od Lukoilu

Lukoil
ČTK
 ČTK

Tranzit ruské ropy od společnosti Lukoil na Slovensko a do Maďarska přes území Ukrajiny stále nebyl obnoven. S odkazem na ruský zdroj z odvětví to uvedla agentura Reuters.

Reklama

Ukrajina v červnu jednostranně rozhodla o zákazu tranzitu ropy od Lukoilu přes své území, firmu si totiž přidala na svůj sankční seznam. Bratislava a Budapešť pak tento měsíc oznámily, že ropu od Lukoilu ropovodem Družba přes Ukrajinu přestaly dostávat.

Maďarsko a Slovensko proto v pondělí vyzvaly Evropskou komisi, aby se rozhodnutím Ukrajiny zastavit tranzit ropy od ruské společnosti Lukoil začala zabývat. Kyjev podle slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára porušil asociační dohodu uzavřenou mezi Ukrajinou a Evropskou unií. Podle šéfa maďarské diplomacie Pétera Szijjárta má EK od pondělí tři dny na to, aby konala, pak se Budapešť a Bratislava obrátí na mezinárodní soud, který si samy zvolí.

O čtyřicet procent méně ropy

Slovenský premiér Robert Fico kvůli jednostrannému rozhodnutí Ukrajiny přestat umožňovat tranzit ropy od Lukoilu o víkendu telefonoval svému ukrajinskému protějšku Denysi Šmyhalovi a krok Kyjeva kritizoval. "Slovensko nemíní být rukojmím ukrajinsko-ruských vztahů," uvedl Fico podle slovenského úřadu vlády. Rozhodnutí Ukrajiny podle Fica znamená, že bratislavská rafinerie Slovnaft, která patří maďarské petrochemické skupině MOL, bude dostávat o 40 procent méně ropy, než kolik jí potřebuje.

Maďarsko dostává od Lukoilu ročně dva miliony tun ropy, což je asi třetina celkového dovozu ropy, uvedl ministr Szijjártó. "Včera (v neděli - pozn. ČTK) jsem hovořil s ukrajinským ministrem zahraničí. Řekl mi, že oni umožňují tranzit veškeré ropy, to ale není pravda," řekl v Bruselu Szijjártó.

Reklama

Evropská komise potvrdila, že společný dopis ministrů zahraničí Slovenska a Maďarska obdržela v pondělí a že jeho obsah nyní studuje, než přijme nějaké rozhodnutí. "V současné době jsme nezaznamenali okamžitý dopad na bezpečnost dodávek ropy do EU. Jako obvykle monitorujeme situaci a jsme v úzkém kontaktu s maďarskými a slovenskými úřady. Komise je připravena podpořit členské státy v nalezení řešení společně s Ukrajinou. Jsme v kontaktu rovněž s Kyjevem," řekl na briefingu EK mluvčí komise Olof Gill.

Maďarská blokáda

Maďarsko očekává, že komise Ukrajinu přinutí, aby tranzit ropy od Lukoilu umožnila. Ministr Szijjártó v maďarské televizi ATV řekl, že dokud se záležitost nevyřeší, Budapešť hodlá i nadále blokovat vyplacení tranše z Evropského mírového nástroje. Z něj unie platí podporu Ukrajině.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí na žádost agentury Reuters o komentář v pondělí bezprostředně nereagovalo, ačkoliv šéf ukrajinské energetické společnosti Naftogaz výpadek ropy od Lukoilu přiznal. "Objemy přepravované ropy jsou v červenci stejné jako v předchozích obdobích. Není zde žádná ropa od Lukoilu, ale objemy jsou stejné," tvrdil generální ředitel Naftogazu Oleksij Černyšov.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová podle agentury TASS Ukrajinu obvinila, že záležitostí kolem tranzitu ropy zneužívá k manipulaci

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell

Stopka za Ukrajinu. Srpnové jednání ministrů zahraničí bude v Bruselu, ne v Budapešti

Srpnové jednání unijních ministrů zahraničí se uskuteční v Bruselu, nikoli v Budapešti, oznámil šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Reagoval tak na maďarský postoj k válce na Ukrajině. V maďarské metropoli se mělo na konci srpna uskutečnit neformální jednání ministrů zemí EU, označované jako Gymnich.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme