Rozpálená Brazílie. Pocitová teplota v některých částech země překročila 60 stupňů
V brazilských městech je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů Celsia. V šestimilionové megapoli panovala o víkendu pocitová teplota 62,3 stupně Celsia, což je nejvíce za deset let měření tohoto ukazatele. Situace je nejhorší v chudinských čtvrtích, kde není žádná zeleň. Ani na jihu města v okolí botanické zahrady navzdory vegetaci nebylo pocitově o mnoho chladněji, píše agentura AFP.
Úřady vydaly varování před dlouhodobým pobytem na slunci a vyzývají k dostatečnému pití vody. Obyvatelé města zaplavili pláže Ipanema a Copacabana, které o víkendu prakticky zakrývaly slunečníky. Lidé se chladili i v bazénech nebo v parku Tijuca na západním okraji města.
„Snažíme se chránit, chodit na otevřená místa nebo k moři. Ale něco dělat musíme. Mám velké obavy, že se to bude zhoršovat, protože počet obyvatel prudce roste a kvůli výstavbě bytů se kácí lesy,“ uvedla návštěvnice parku Raquel Correiaová.
Úmorné teploty sužovaly i největší brazilské město Sao Paulo, které ale na rozdíl od Ria neleží přímo na pobřeží Atlantského oceánu. Sobotní odpoledne tam bylo s 34,7 stupni nejteplejším dnem v roce. Je to také nejvyšší březnová teplota naměřená brazilským meteorologickým ústavem od začátku pozorování v roce 1943. Brazílie leží na jižní polokouli a v březnu tam končí léto.
Obyvatelé Sao Paula hledali úlevu v městských parcích, mnoho se jich ale auty snažilo dostat k moři a na silnicích vznikaly nekonečné dopravní zácpy. Auta nakonec tvořila 20 kilometrů dlouhou kolonu, tedy prakticky celý úsek od města na pobřeží.
Naopak na jihu země hustě prší a úřady varují, že by déšť tento týden mohl přinést i povodně.
Sladovnický ječmen je zásadní surovina pro výrobu piva a jeho kvalitu v posledních letech negativně ovlivňují klimatická změna a výkyvy počasí. Na pomoc se mu vydávají vědci.České pivo je v ohrožení. Ječmen a chmel zachraňují vědci
Zprávy z firem
Na Klínovec jaro ještě úplně nepřišlo. Je stále sníh, je otevřena většina sjezdovek a čtyři lanovky, říkají provozovatelé skiareálu. Chtějí vydržet až do Velikonoc.Jaro nejaro, na Klínovci se lyžuje. A ještě nekončíme, hlásí vlekaři
Enjoy
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.