Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruský dárek pro Čínu. Gazprom tam začne vyvážet miliardy kubíků plynu

Gazprom
ČTK
 ČTK

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom začne od roku 2027 vyvážet deset miliard metrů krychlových plynu do Číny. Na výroční valné hromadě akcionářů to podle agentury Reuters uvedl šéf firmy Alexej Miller. Řekl také, že plynovod Síla Sibiře do Číny, který zahájil provoz na konci roku 2019, dosáhne plánované kapacity 38 miliard m3 ročně v roce 2025.

Reklama

Gazprom se snaží zvýšit vývoz plynu do Číny poté, co se mu v důsledku ruské války na Ukrajině zhroutil vývoz do Evropy, odkud podnik získával přibližně dvě třetiny příjmů z jeho prodeje.

Peking souhlasil s nákupem plynu z ruského dálnovýchodního ostrova Sachalin v únoru 2022, jen několik dní předtím, než Rusko vyslalo na Ukrajinu své vojáky. Plyn bude přepravován novým plynovodem přes Japonské moře do čínské provincie Chej-lung-ťiang.

Rusko také již několik let vyjednává o výstavbě plynovodu Síla Sibiře 2, který má ročně přepravit 50 miliard metrů krychlových zemního plynu z Jamalské oblasti na severu Ruska do Číny přes Mongolsko. To by se téměř vyrovnalo objemům, které pod Baltským mořem přepravoval nyní nefunkční plynovod Nord Stream 1, který byl v roce 2022 poškozen výbuchy. Dohody se zatím nepodařilo dosáhnout kvůli neshodám v řadě otázek, především ohledně ceny plynu.

Komárek se definitivně zbavil Rusů v moravském zásobníku plynu

Energetická společnost MND podnikatele Karla Komárka v červnu ovládne celý zásobník plynu Moravia Gas Storage (MGS) v Dambořicích. V něm dosud držela podíl ruská státní plynárenská firma Gazprom. Vytlačení ruského podniku v minulém týdnu schválila valná hromada společnosti. Upozornil na to server E15.cz.

Přečíst článek

Reklama

Firma Gas Storage CZ, kterou převzal stát, ztrojnásobila provozní zisk

Firma Gas Storage CZ, kterou převzal stát, ztrojnásobila provozní zisk

Provozovatel zásobníků zemního plynu Gas Storage CZ loni meziročně víc než ztrojnásobil provozní zisk na 1,397 miliardy korun. Tržby stouply téměř o polovinu na 2,473 miliardy korun. Společnost, kterou loni na podzim převzal stát, oproti předloňsku zvýšila také čistý zisk na 2,6 miliardy korun, což pozitivně ovlivnila jednorázová změna účetní hodnoty dlouhodobých aktiv.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme