Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové na Ukrajině už přišli o více než 10 tisíc obrněnců

T-90
iStock
 ČTK

Ztráty obrněné techniky, která by měla ruské pěchotě otevřít cestu do ukrajinských měst a vesnic, přesáhly 10 tisíc kusů. Při tomto tempu ztrát by Rusko přibližně za rok mohlo přijít o schopnost zásobovat bojující armádu nezbytným množstvím techniky, upozornil server The Moscow Times, zakázaný ruskými úřady.

Reklama

Od začátku války Rusko přišlo o 10 037 kusů obrněné techniky, spočítal specializovaný nizozemský web Oryx, který který na základě fotografií a záběrů z otevřených zdrojů vede statistiky zničených zbraní na ukrajinském bojišti. Uvedený údaj zahrnuje 3376 tanků, včetně 159 nejmodernějších T-90 různých verzí, 5000 bojových vozidel pěchoty a výsadkářů a obrněných transportérů a více než 1500 dalších obrněných vozidel.

Ztráty pozemní obrněné techniky jsou tak veliké, že 85 procent tanků a obrněných vozidel vysílaných nyní na frontu představuje opravená a předělaná stará sovětská technika, jak odhaduje Mezinárodní institut pro strategická studia (IISS) a britský Královský ústav pro obranná studia (RUSI).

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Údery v hloubi Ruska? Čekáme na svolení od USA, uvedl Zelenskyj

Ukrajina stále čeká na souhlas Spojených států s údery dalekonosnými zbraněmi na cíle v hloubi Ruska. Potřebná povolení Kyjev zatím nedostal, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s moderátorem americké televize CNN Fareedem Zakariou.

Přečíst článek

Sázka na sovětské zbraně

„Při podpoře tempa útočných operací na Ukrajině se ruští vojáci ve značné míře spoléhají na opravované zásoby sovětských zbraní a techniky, zejména obrněnců,“ upozornili rovněž analytici amerického Institutu pro studium války (ISW).

Reklama

Ale sovětské zásoby se vyčerpávají a není jasné, zda ruské zbrojovky i při další mobilizaci ekonomiky, která se jeví jasně nezbytnou, budou schopny vyrobit dostatečné množství techniky pro nahrazení ztrát, které utrpěla ruská armáda, míní ISW.

„Rusko se pravděpodobně bude potýkat s rostoucími problémy při výrobě a nákupech prostředků nezbytných pro válčení na Ukrajině. Při jejich zajištění bude Kreml zřejmě stále více závislý na zahraničních partnerech,“ usoudili analytici.

Při nynějším tempu ztrát se podle analytiků Alexandra Golce a Pavla Luzina možnosti oprav tanků a bojových vozidel pěchoty ze starých zásob vyčerpají přibližně za rok - v druhé polovině roku 2025, poznamenaly The Moscow Times.

Josep Borrell

Borrell: EU chystá výrazné sankce vůči Íránu za dodávku raket Rusku

Evropská unie zareaguje na íránskou dodávku balistických raket Rusku novými, výraznými sankcemi, uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle jehož prohlášení Teherán pomáhá pokračovat Rusku v agresi na Ukrajině a bezprostředně ohrozil bezpečnost v Evropě. Francie si kvůli dodávce, kterou Teherán popírá, předvolala íránského chargé d´affaires, informovala agentura Reuters.

Přečíst článek

Server také připomněl nedávné vyjádření šéfa ukrajinské vojenské rozvědky HUR Kyryla Budanova, že se Rusko bude snažit vyhrát válku proti Ukrajině do roku 2026. Příští rok totiž pokládají v Kremlu podle Budanova za rozhodující, protože v polovině roku čeká Rusko zhoršení ekonomické a sociální situace, jakož i vážné potíže s náborem nových vojáků do armády, a to výrazně omezí možnosti válčení na Ukrajině.

Celkové ztráty všech typů ruské vojenské techniky, včetně letounů či třetiny plavidel Černomořské flotily, činí podle webu Oryx 17 856 kusů, zatímco ukrajinské ozbrojené síly přišly o 6551 kusů techniky.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme