Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové očekávají zásilku balistických raket z Íránu. Je to alarmující, varují Spojené státy

USA považují možné dodávky íránských balistických střel do Ruska za alarmující
iStock
 ČTK

Jakékoliv přesuny balistických střel z Íránu do Ruska by představovaly výraznou eskalaci v ruské válce proti Ukrajině. Varovaly před tím podle agentury Reuters Spojené státy poté, co některá média s odvoláním na nejmenované zdroje přinesla zprávy o prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi, doprovázeném právě přesunem zbraní. Rusko, které už od února 2022 vede útočnou válku proti sousední Ukrajině, využívalo dosud například íránských dronů k útokům na ukrajinskou infrastrukturu. Ukrajinské ministerstvo zahraničí vyjádřilo nad zprávami médií hluboké znepokojení.

Reklama

Agentura Reuters už v srpnu napsala, že Rusko očekává v nejbližší době dodávku stovek balistických raket krátkého doletu Fath-360 z Íránu a že desítky ruských vojáků podstupují v Íránu výcvik na těchto satelitem naváděných zbraních.

Střely krátkého doletu nyní Írán Rusku začal dodávat, napsal v pátek deník The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenovaného amerického představitele.

Harrisová přijala nominaci demokratů do voleb v USA

Rusové se snaží ovlivnit americké prezidentské volby, tvrdí rozvědky

Rusko je nejaktivnějším zahraničním protivníkem, který se snaží ovlivnit prezidentské volby v USA, zatímco Čína se více zaměřuje na ovlivňování méně významných voleb. Podle agentury Reuters to uvedl vysoce postavený představitel amerických zpravodajských služeb. Také Írán je podle něj aktivnější než v minulosti a zvyšuje své úsilí ovlivnit voliče před prezidentskými volbami a volbami do Kongresu.

Přečíst článek

Dramatická eskalace

„Varujeme před prohlubujícím se bezpečnostním partnerstvím mezi Ruskem a Íránem od počátku plnohodnotné invaze na Ukrajinu a jsme těmito zprávami znepokojeni,“ reagoval bezpečnostní mluvčí Bílého domu Sean Savett. „Jakýkoli íránský transfer balistických střel do Ruska by představoval dramatickou eskalaci v íránské podpoře ruské agresivní válce proti Ukrajině,“ dodal.

Reklama

Jiný americký představitel Reuters řekl, že USA pozorně sledují potenciální přesuny raket z Íránu do Ruska.

Ropovod Družba

Slováci a Maďaři prudce navýšili dovoz ruské ropy. I díky Kremlu oddaným Tatarům

Maďarsko a Slovensko nyní počátkem září dramaticky navýšily dovoz ruské ropy jižní větví ropovodu Družba.

Přečíst článek

Spojené státy a jejich partneři v poslední době varovali, že takový krok by se setkal s následky. Západní země v posledních měsících se zvýšeným znepokojením sledují prohlubování vztahů mezi Íránem a Ruskem, připomínají agentury.

Ukrajinci jsou znepokojeni

Ukrajinské ministerstvo zahraničí vyjádřilo hluboké znepokojení nad zprávami médií o možném převozu íránských balistických raket do Ruska. V prohlášení pro média ukrajinská diplomacie zdůraznila, že prohlubování vojenské spolupráce mezi Teheránem a Moskvou ohrožuje Ukrajinu, Evropu a Blízký východ. Kyjev rovněž vyzval mezinárodní společenství ke zvýšení tlaku na Teherán a Moskvu.

Íránské zastoupení při OSN v New Yorku v pátek uvedlo, že postoj Teheránu vůči konfliktu na Ukrajině se nezměnil. „Írán považuje poskytování vojenské pomoci stranám zapojeným do konfliktu - což vede ke zvýšeným lidským obětem, ničení infrastruktury a vzdalování se od jednání o příměří - za nehumánní,“ cituje Reuters diplomatickou misi. „Írán se tudíž takových kroků nejenže neúčastní, ale také vyzývá ostatní státy, aby přestaly dodávat zbraně stranám zapojeným do konfliktu,“ dodala mise. V Íránu vyvinuté bezpilotní stroje Šáhed 131/136 však ukrajinská protivzdušná obrana opakovaně sestřeluje při ruských vzdušných útocích.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme