Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruští zbrojaři marně shánějí lidi. Nepomůžou ani lukrativní odměny

Ruští zbrojaři marně shánějí lidi. Nepomůžou ani lukrativní odměny
iStock
 ČTK

Rusko palčivě pociťuje nedostatek pracovních sil ve zbrojovkách, které hledají desítky tisíc nových pracovníků. Vhodných lidí je na trhu málo a hledání specialistů trvá i měsíce, píše server BBC News a připomíná, že výroba zbraní v Rusku prudce stoupla kvůli válce, rozpoutané proti Ukrajině.

Reklama

Na největších ruských portálech zaměřených na hledání práce bylo od 15. srpna do 15. září zveřejněno více než 90 tisíc pracovních nabídek podniků z obranné sféry, spočítala ruská redakce BBC. Nabízené výdělky u nejvíce nedostatkových profesí dosahovaly trojnásobku i čtyřnásobku průměrných platů v daném regionu. Největší poptávka je po inženýrech, soustružnících a operátorech CNC strojů (počítačem řízených obráběcích strojů), jejich obsluha vyžaduje specifické dovednosti. Na trhu takoví specialisté chybějí. Zbrojovky často hledají lidi schopné pracovat se západním zařízením, například od firem Siemens či Heidenhain.

Na portálu Avito si práci na počátku září hledalo okolo 2000 soustružníků, zatímco volných míst se nabízelo (nejen ve zbrojovkách) více než 60 tisíc. V případě operátorů CNC na 600 zájemců připadalo 18 600 volných míst. V řadě případů zveřejněné nabídky visí na internetu týdny i měsíce, bez ohledu na lákavou výplatu. Někteří náboráři nabízejí potenciálním zaměstnancům, aby za odměnu okolo 10 tisíc rublů (asi 2400 korun) přivedli i své přátele se stejnou odborností.

Na konci srpna viceprezidentka obchodní a průmyslové komory Jelena Dybovová v televizi NTV prohlásila, že je nezbytné přilákat kurýry a taxikáře k práci ve zbrojovkách, protože chybějí pracovní síly nezbytné ke splnění státních zakázek.

„Jen za posledního půldruhého roku v obranném sektoru vzniklo 520 tisíc nových pracovních míst,“ řekl na počátku letošního roku prezident Vladimir Putin. Obdobné číslo uvedl i vicepremiér Denis Manturov. V září řekl Manturov listu Vedomosti, že problém už překonal svůj vrchol, nicméně nedostatek pracovních sil je stále cítit. Od loňska počet zaměstnanců vojenskoprůmyslového komplexu vzrostl o 600 tisíc.

Reklama

Marná sháňka

Není to nic překvapivého. Rusko, jehož vojska v únoru 2022 vpadla na Ukrajinu, ustavičně potřebuje nové zbraně. Ale údaje o jejich výrobě se utajují. Růst výroby lze sledovat jen podle občasných prohlášení státních představitelů. Letos v dubnu premiér Michail Mišustin ohlásil, že se loni výroba aut a obrněných vozidel ztrojnásobila, produkce úderných zbraní a munice vzrostla sedminásobně a výroba spojovací techniky a prostředků radioelektronického boje devítinásobně.

To, že pracovníci chybějí ve zbrojovkách, je vyvoláno tím, že celkově Rusko pociťuje nedostatek pracovních sil. Na trh práce přišly málo početné ročníky z 90. let minulého století, část dosavadních pracovníků odešla do války a část utekla do ciziny v obavě z mobilizace do bojů. Snížil se i příliv migrantů.

Příznakem nedostatku pracovníků bývá, že stejná továrna často současně nabízí množství volných míst v jediné profesi. Například Kurganmašzavod, který vyrábí bojová vozidla pěchoty, ke 4. září hledal hned 78 seřizovačů strojů. Potřebuje také 70 soustružníků, kterým nabízí od 70 tisíc po 150 tisíc rublů (asi 16 680 až 35 740 korun).

Pro srovnání - maximum pro inženýra-technologa činí 100 tisíc rublů (23 830 korun).

V některých případech se podniky snaží problém vyřešit tím, že si specialisty vyškolí. Tulamašzavod, který vyrábí pěchotní i námořní zbraně, spustil kurzy pro dělnické profese, konkrétně operátory CNC stroje. V závodu Poljot v Ivanovu, kde se šijí padáky, nabízejí vyškolit šičky. Podniky v letošním roce nabídly 1100 míst pro učně na soustružníky, brusiče, frézaře a svářeče, což je skoro dvakrát více než loni, uvedla expertka Natalja Daninová.

Nasazení. Na práci do fabriky

Výuka učňů zdaleka není jediný způsob, jak si poradit s tím, že nejsou lidi. Ví se o přinejmenším jednom případu v Čeljabinsku, kde zaměstnanci traktorového závodu, odvedení do armády k roční povinné službě, zůstali v továrně, aby pracovali na splnění státních obranných zakázek. Úřady zjevně chtějí tuto praxi umožnit zákonem, v parlamentu je návrh, který umožní odvedencům práci v zbrojovkách jako alternativu ke službě v armádě.

Ale jedním z nejefektivnějších způsobů řešení problému - alespoň krátkodobě - je přilákání pracovníků z jiných regionů do podnikových ubytoven; počet takových míst se letos v prvním pololetí ve všech odvětvích zvýšil o 460 500, uvedla Daninová. Zájemcům se nabízejí výdělky, jejichž medián činí 152 tisíc rublů, a to je o 30 procent více než před rokem.

Nejvyšší výplaty - od 200 tisíc rublů měsíčně - nabízejí soustružníkům a operátorům CNC strojů za práci v jiném místě. Někdy stačí dojíždět do velkého města či do sousedního kraje. Dokonce i učeň na soustružníka si v podniku Energomaš v Moskvě přijde na 50 tisíc až 80 tisíc rublů, což odpovídá výplatě zkušeného soustružníka ve zbrojovce Kalašnikov v Iževsku.

Nováčci si musí zvyknout na tvrdou dřinu bez pořádných víkendů. V některých inzerátech se počítá s prací po šest i sedm dní v týdnu, a to ve směnách trvajících i 11 hodin. Pokud se vyskytne vzácné volno, podnik láká k další práci dodatečnými prémiemi. I takové přesčasy jsou ale v souladu se zákonem. Podniky pracující na splnění státních obranných zakázek mají právo od pracovníků požadovat přesčasy každý den i bez jejich souhlasu. Pracovní doba jen nesmí přesáhnout 12 hodin.

Při podrobném prozkoumání nabídek je také jasné, že zbrojovky nenabízejí velké výplaty dělníkům za standardních 40 hodin práce za týden, ale za pracovní nasazení, které může trvat až 60 dní nepřetržitě. V takovém případě na ruku dostanou od 150 tisíc do 200 tisíc rublů měsíčně.

Nehledě na zjevnou potřebu pracovních sil ve zbrojovkách, nabízené platy nerostou tak rychle jako platy, které nabízí ruská armáda.

Rusko znovu cvičí bývalé vojáky, aby je poslalo do boje

Rusové verbují do armády už i vysloužilé vojáky

Téměř dvě desítky let poté, co naposledy sloužil v ruské armádě, je Mara opět v uniformě. Bývalý řidič a dělník ve slévárně, který se představil svým volacím znakem, podepsal kontrakt s armádou v pondělí. A od pátku běhá po cvičišti, kde trénuje střelbu z útočné pušky a cvičí dobývání budov, píše agentura Reuters v reportáži z Rostovské oblasti na jihozápadě Ruska.

Přečíst článek

Zbrojaři nabírají nejvíc lidí od dob studené války

Globální zbrojařské skupiny nabírají nové zaměstnance nejrychleji od konce studené války. Reagují tak na rekordní objednávky v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a rostoucím geopolitickým napětím. Na základě průzkumu mezi 20 největšími obrannými a leteckými koncerny ze Spojených států a z Evropy to napsal britský deník Financial Times (FT). Jen letos chtějí tyto firmy přijmout desítky tisíc lidí.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Konec lží. Válka je skutečně válka. A bude mobilizace

Ruský režim přestal lhát. Válku na Ukrajině už konečně označil za válku. Zároveň dodal, že doposud to válka nebyla, ale že akce Západu jsou natolik zásadní, že je potřeba postoupit do další fáze a začít tedy skutečně konečně válčit. Oznámení přichází ve chvíli, kdy Západ nabírá prostředky pro Ukrajinu, a naopak Rusko přichází o značný penězovod. Takže to je příprava na mobilizaci, nic víc.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme