Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Saúdové a Francouzi získali většinu v největším britském letišti Heathrow

Saúdové a Francouzi kupují podíl v londýnském letišti
Profimedia
 ČTK

Saúdskoarabský státní investiční fond PIF a francouzská soukromá investiční společnost Ardian získají větší podíl v londýnském letišti Heathrow. Po transakci v hodnotě 3,26 miliardy liber (95,5 miliardy korun) budou obě firmy společně vlastnit v letišti podíl 37,6 procenta, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na prohlášení firem.

Reklama

Obě společnosti již dříve plánovaly koupit podíl 25 procent vlastněný španělskou infrastrukturní společností Ferrovial, která je největším akcionářem Heathrow.

V rámci nové dohody Ferrovial uvedla, že si ponechá v letišti podíl 5,25 procenta, část svých podílů ale firmám prodají další akcionáři. Dohoda ohodnocuje celé letiště na 8,66 miliardy liber.

Navrhovaná akvizice zahrnující fond PIF již dříve vyvolala obavy ohledně zahraničního vlastnictví důležité britské infrastruktury. Akvizice je součástí snah korunního prince Muhammada bin Salmána, který je faktickým vůdcem Saúdské Arábie, rozšířit aktivity země mimo ropný sektor.

V současnosti vlastní v letišti Heathrow podíl 20 procent katarský státní investiční fond. Dalšími investory jsou kanadská penzijní investiční společnost Caisse de dépôt et placement du Québec, singapurský státní investiční fond GIC a americká firma Alinda Capital Partners.

Reklama

Ferrovial vlastní podíl v Heathrow od roku 2006. Firma staví a spravuje dálnice a letiště. Nově se zaměřuje na expanzi ve Spojených státech, kde staví nový terminál na newyorském mezinárodním letišti Johna F. Kennedyho. Firma dodala, že očekává uzavření prodeje podílu v Heathrow do konce letošního roku.

Ferrovial také zvažuje, že se připojí ke svému partnerovi, australské finanční skupině Macquarie, při prodeji podílů v dalších třech britských letištích, v Aberdeenu, Glasgow a Southamptonu.

Saúdové a Francouzi kupují podíl v londýnském letišti

Saúdové a Francouzi kupují podíl v londýnském letišti Heathrow

Španělé prodávají svůj čtvrtinový podíl v provozovateli hlavního londýnského letiště Heathrow zájemcům ze Saúdské Arábie a Francie.

Přečíst článek

British Airways

British Airways je super volbou pro milovníky hazardních her. Pasažér nikdy neví, jak to dopadne

British Airways představily svá dlouho očekávaná nová sedadla byznys třídy již v létě 2019. Jejich nasazení následně zbrzdila pandemie. Do dneška však tato sedadla nejsou nainstalována na všech letounech britského národního dopravce.

Přečíst článek

Šampaňské a voda hned po nástupu na palubu

První třída British Airways je spíš business class. Solidní šampaňské, ale žádný kaviár

Vlajkový dopravce Velké Británie je často terčem posměchu za to, že jeho první třída spíše připomíná povedenou byznys třídu. A možná oprávněně. Sedadla svým designem opravdu evokují byznys třídu. Oslnivý luxus, na který lákají jiné aerolinky, se tu nekoná. Stejně tak chybí kaviár. Málo aerolinek v první třídě neservíruje kaviár. British Airways je bohužel jednou z nich.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme