Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf CzechInvest: Češi si potřebují vypěstovat kulturu úspěchu

Ředitel státní agentury CzechInvest Jan Michal
ČTK
 ČTK

Český vzdělávací systém dostatečně nepovzbuzuje mladé lidi k tomu, aby jednou začali podnikat. Je založený na memorování a hledání chyb, méně se pak zajímá o to, jak žák o věcech přemýšlí a jak dokáže rozvíjet probíraná témata, uvedl na konferenci Podnikavá budoucnost Česka generální ředitel státní agentury CzechInvest Jan Michal. Podnikat podle něj chtějí zhruba dvě pětiny mladých lidí, kolem 55 procent upřednostňuje být zaměstnanci.

Reklama

Michal nicméně poukázal na to, že někteří zaměstnavatelé si důležitost povzbuzovat podnikatelského ducha v mladých lidech uvědomují, a se školami vyvíjí spolupráci. „V České republice jsme poměrně dobří v tom, jak spoustu věci děláme špatně a co všechno nám nejde. Já si myslím, že to, co tady potřebujeme pěstovat, je opravdu kultura úspěchu,“ uvedl Michal. Například v Izraeli je podle něj běžné považovat neúspěch za součást podnikání.

Státní tajemník ministerstva školství Ondřej Andrys na konferenci uvedl, že rozvíjet schopnosti důležité pro podnikání by se měly už v předškolním vzdělávání. „Musíme začít v mateřské škole s rozvojem kreativity, s rozvojem tvořivosti, s rozvojem dovedností orientovaných na spolupráci lidí ve světě,“ uvedl. Uvědomit si důležitost těchto snah ale podle něj v prvé řadě musí samotní učitelé.

Češi podnikání nevnímají pozitivně

Problémem je podle Michala také to, že česká společnost podnikání stále nevnímá zcela pozitivně. „Ještě jsme v takové fázi, kdy si k tomu vztah budujeme, byť si myslím, že více než 30 let od těch velkých společenských změn na přelomu let 1989 a 1990 je dostatečně dlouhá doba na to, abychom u nás ten rozvinutý podnikatelský systém a tržní ekonomiku měli,“ řekl.

Podpora podnikání je podle vrchního ředitele sekce digitalizace a inovací na ministerstvu průmyslu a obchodu Petra Očka součástí nové hospodářské strategie. Vysoké školy chce například motivovat k tomu, aby zakládaly podnikatelské inkubátory na univerzitách či podporovaly zahraniční praxe. Má rovněž zavést start-up víza pro zahraniční podnikatele, kteří usilují o založení firmy v ČR.

Reklama

Partner Penta Investments Václav Jirků

Václav Jirků z Penty: Stárnutí populace je příležitost

Rádi bychom postavili dalších 50 Alzheimer domů. A zvažujeme, že s nimi půjdeme za hranice Česka. Demografická křivka jasně říká, že služby „pro staré“ budou v příštích letech potřeba, říká Václav Jirků, partner skupiny Penta. Na starosti má rozvoj medicínského byznysu Penty, na který investiční firma hodně vsadila. Zároveň je investičním šéfem společnosti, pravou rukou hlavního akcionáře Penty Marka Dospivy. Přitom ještě před dvaceti lety pracoval Jirků jako anesteziolog v nemocnici v Kolíně. Vyšvihl se, nyní je partnerem velké investiční skupiny a rozhoduje o alokaci miliard korun. Penta nakupuje a provozuje nemocnice na Slovensku, v Polsku a v Česku. A rozhlíží se, kam jít dál. Penta je jedním z největších soukromých poskytovatelů zdravotní péče v zemi. „Vytvořili jsme jinou kvalitu a rozsah péče,“ říká Jirků.

Přečíst článek

Chris Voss přednáška 01 Konference Lídři budoucnosti

Experti: skutečný lídr musí umět vyjednávat, ale být i oporou pro svůj tým

Mít fungující kvalitní tým je základ. Je třeba se nebát ani výzev, chyb, vzdělávat se a být pro vlastní tým oporou. To jsou principy, které dnes pomáhají nejlepším lídrům, nejen aby se jejich firmám dařilo, ale aby díky tomu zlepšovali i život celé společnosti. Shodli se na tom experti z byznysu a neziskové sféry i s nejznámějším hlavním vyjednavačem FBI Chrisem Vossem a prezidentem Asociace vyjednavačů Radimem Paříkem, se kterými přednášeli na konferenci Lídři budoucnosti v Lobkowiczkém paláci na Pražském hradě. Newstream.cz byl mediálním partnerem akce.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme