Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šest dní v práci má spasit ekonomiku. Řecká novinka vyvolala mezi zaměstnanci pobouření

Řecký premiér Mitsotakis
ČTK / AP
Michal Nosek
nos

Zatímco v Evropě se začíná více diskutovat o zkrácení pracovního týdne, Řekové na to jdou jinak. Tamní vláda si od zákona, který platí od června a umožňuje šestidenní pracovní týden, slibuje zvýšení zaměstnanosti a omezení práce na černém trhu. Novinka se ovšem u Řeků nesetkala s pochopením a vyvolala pobouření.

Reklama

Někteří z řeckých zaměstnanců se rozčilují, že novinka vrací zemi do doby omezených pracovních práv a mnozí z nich zdůrazňují, že jiné evropské země směřují naopak ke čtyřdennímu pracovnímu týdnu. Řecko se zkrátka vydalo opačnou cestou. Podle serveru CNBC novela pracovního práva umožňuje, aby lidé v soukromém sektoru mohli chodit do práce šest dní v týdnu. Tato změna znamená, že 40hodinový pracovní týden by se mohl dle zadání zaměstnavatele rozšířit na 48 hodin. Pracovníci stravovacích služeb a cestovního ruchu jsou od delších pracovních týdnů osvobozeni. 

Vláda premiéra Kyriakose Mitsotakise uvedla, že opatření je jak „přátelské k pracovníkům“, tak „hluboce orientované na ekonomický růst“

Zaměstnanci, kteří na novinku přistoupí dostanou příplatek 40 procent za šestý pracovní den nebo o 115 procent více, pokud práce vyjde na neděli. Mnohým z Řeků však nestačí ani tento benefit. Zejména příslušníci mladší generace upřednostňují zdraví a osobní komfort a rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, což by podle nich nový zákon mohl ohrozit. 

Řecké banky dostaly po 16 letech povolení obnovit výplatu dividend

Návrat řeckých bank k normálnosti. Po 16 letech mohou obnovit výplatu dividend

Evropská centrální banka (ECB) schválila žádost čtyřem největším řeckým bankám, aby mohly obnovit výplatu dividend. Banky ji zastavily před 16 lety v době dluhové krize. Povolení je další známkou oživení bankovního sektoru a ekonomiky země, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Reklama

Proslulá řecká lenost 

Ekonomové, které oslovil server The Guardian upozorňují, že největším problémem řecké ekonomiky je produktivita práce. Podle údajů Evropské komise je čistá produktivita hodiny práce v Řecku přibližně o 40 procent nižší, než činí evropský průměr. Nemalou roli v tom hraje i fakt, že řecké podniky nevěnují příliš pozornosti novým technologiím. Dalším problémem řecké ekonomiky jsou nedostatečně kvalifikované lidské zdroje a nadměrná byrokracie zatěžující tamní rozpočet i podnikání

Premiér Mitsotakis, řecký středopravicový lídr, který chce ve své zemi po letech nastartovat ekonomický růst, ke své pracovně právní novele řekl, že země potřebuje delší pracovní týden, protože čelí nedostatku kvalifikovaných pracovníků a stárnoucí a zmenšující se populaci.  

Řekové odpracují za týden nejvíce hodin ze všech evropských zaměstnanců. A nyní mohou být navíc nuceni pracovat i šestý den v týdnu,“ uvedl John O’Brennan, profesor evropského práva z irské Maynooth University v Irsku na sociální síti X s tím, že je to „směšné, protože ve většině civilizovaných zemí prosazují čtyři pracovní dny v týdnu“. 

Řecká ekonomika se po dlouhé době hospodářské krize konečně zotavuje a očekává se, že v roce 2024 zaznamená tříprocentní růst. Jihoevropská země má ale před sebou ještě dlouhou cestu ze zmaru. Nezaměstnanost tam zůstává nad deseti procenty a průměrný měsíční plat je 1 175 eur, o dvacet procent méně než před patnácti lety, uvedla agentura Reuters

Elginovy mramory v Britském museu v Londýně

Karel Pučelík: Britsko-řecká potyčka o mramory ukázala, že ne vše jde vymlčet

Dvě století stará záležitost odvlečených antických soch tento týden způsobila mezinárodní roztržku mezi Británií a Řeckem. Ať už se na ni díváte z jakéhokoliv úhlu, Sunakova vláda z ní vychází opět jako nečitelný a malicherný partner.

Přečíst článek

Anketa ekonomů: 20 let v EU. Využili Češi všechny možnosti k rozvoji?

Prvního května roku 2004 vstoupilo Česko do Evropské unie (EU) spolu s další devítkou zemí. Za oněch dvacet let v EU se životní úroveň Čechů v lecčems přiblížila úrovni západní Evropy a v některých parametrech země dokázala předehnat i některé členské země. Například Řecko, Portugalsko či Španělsko. A co se příliš nepovedlo?

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Řecký premiér Mitsotakis vyhrál volby, ale nezískal většinu v parlamentu

AKTUALIZOVÁNO: Řecký premiér Mitsotakis ovládl volby, k většině v parlamentu mu chybí pět křesel

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme