Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Skandinávským aerolinkám SAS už bankrot nehrozí. Mají nové vlastníky

Skandinávským aerolinkám SAS už bankrot nehrozí. Mají nové vlastníky
Profimedia
 ČTK

Skandinávské aerolinky SAS po dvou letech opustily režim bankrotové ochrany ve Spojených státech, zlepšila se jejich finanční situace a mají i nové vlastníky. 

Reklama

SAS a její určité dceřiné společnosti začátkem července 2022 dobrovolně požádaly v USA o postup podle kapitoly 11, což je právní proces finanční restrukturalizace prováděný pod dohledem amerického federálního soudu.

Firma za dobu soudní ochrany restrukturalizovala dluh v objemu dvou miliard dolarů (44,9 miliardy korun), upravila svou leteckou flotilu a stáhla akcie z burzy. Více než 250 tisíc tehdejších vlastníků tak o své podíly přišlo, uvedla agentura Reuters. Novými vlastníky firmy se staly letecká společnost Air France-KLM, investiční fond Castlelake, soukromá investiční společnost Lind Invest a dánská vláda.

„SAS přichází jako finančně silná společnost s posílenou kapitálovou strukturou a značnou likviditou,“ uvádí se ve sdělení podniku.

Snižování nákladů pomohlo aerolinkám v červenci zaznamenat rekordní měsíční ziskovost. „Nyní musíme hledět vpřed a dokončit započatou transformaci,“ uvedl generální ředitel Anko van der Werff.

Reklama

Letadlo Airbus A330neo společnosti Delta Air Lines

Jak ušetřit desítky tisíc? Dovolenkové lety z Rakouska či Německa jsou výhodné

Čtyřčlenná rodina může odletem do vybraných destinací z Vídně či Mnichova namísto Prahy ušetřit i 30 tisíc korun. Při cestě v byznys třídě se úspory šplhají nad sto tisíc korun.

Přečíst článek

Firma se před žádostí o ochranu před věřiteli roky potýkala s vysokými náklady a nízkou poptávkou. Původně aerolinky předpokládaly, že soudní ochrana potrvá devět až 12 měsíců, tento termín byl ale později několikrát upraven.

V úterý SAS uzavřela dohodu se svým palubním personálem v Norsku. Skončila tak stávka zaměstnanců kvůli platovým a pracovním podmínkám.

Podobnou restrukturalizaci v letech 2020 a 2021 podstoupil regionální konkurent Norwegian Air. Stala se z něj společnost s výrazně nižším dluhem a menší flotilou.

pláž Maya Bay

Češi začali skupovat letenky na zimní dovolené. Kraluje Asie

Češi začali nakupovat letenky na listopad a prosinec, podle prodejců letenek budou od září do prosince do zahraničí létat více než loni. Prodejci letenek zaznamenali kvůli podzimním prázdninám na poslední říjnový týden o čtvrtinu rezervací více než loni, v týdnu na přelomu listopadu a prosince je počet rezervací zatím přibližně o deset procent vyšší. U většiny prodejců letenek převažuje exotika, zejména pak země jihovýchodní Asie.

Přečíst článek

Zakladatel vyhledávače Kiwi.com Oliver Dlouhý

Lidé už zase létají. Prodejce letenek Kiwi.com se po čtyřech letech vrátil k zisku

Český prodejce letenek Kiwi.com se loni po čtyřech letech ve ztrátě dostal zpět do ziskového hospodaření, zisk činil 1,13 milionu eur (28,4 milionu korun). Tržby se podařilo zvýšit o pětinu na 293 milionů eur (7,4 miliardy korun), uvedla mluvčí firmy Daniela Chovancová. Společnost těžila z rostoucího zájmu o cestování.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Akciové trhy v Evropě kvůli výpadku IT systémů ztrácejí vyšší desetiny procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme