Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Skupině Passerinvest loni klesl čistý zisk o 19 procent. Šlo o rok příprav, tvrdí její šéf

Radim Passer, šéf Passerinvest Group
ČTK
 ČTK

Developerské a investiční skupině Passerinvest Group loni meziročně klesl čistý zisk o 19 procent na 155,5 milionu korun. Tržby firmy se snížily o 15 procent na 190,5 milionu korun.

Reklama

Podle předsedy představenstva Passerinvest a zakladatele skupiny Radima Passera byl rok 2023 rokem příprav. I v dalších letech skupina plánuje pokračovat v nákupu vybraných budov v Praze na Brumlovce, kde chce upevňovat kontrolu nad chodem administrativního komplexu.

Passer loňský rok označil, co se týká výstavby, za kritický, protože v tomto roce nebyla v Praze zahájena výstavba ani jedné kancelářské budovy. Zároveň je ve městě málo bytů, čímž se podle něj dostala na nejspodnější příčky v rozvoji evropských metropolí. „Už teď v hlavním městě chybí byty. Zahraniční firmy, které zde mohly mít svá sídla, se stěhují do okolních zemí a kvůli špatné legislativě, vysokým úrokovým sazbám bank a nedostatku pracovní síly stagnuje celý obor stavebnictví, který by mohl být díky svému multiplikačnímu efektu nejsilnějším pohonem české ekonomiky,“ dodal.

Natáčení podcastu s Ondřejem Boháčem.

Šéf pražských plánovačů: Ke zrychlení nemohlo dojít. Stavební zákon neřeší územní plánování

Novelu stavebního zákona už od samého počátku trápí jeden zásadní problém. Vůbec se nevěnuje územnímu plánování, říká šéf pražských plánovačů Ondřej Boháč v podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Za největší úspěch v loňském roce považuje zakladatel skupiny dokončení akvizice pozemků pro budovu Omega na Brumlovce. První jednání o tomto území se totiž uskutečnila před 26 lety. Ke konci roku 2023 Passerinvest také dokončila výstavbu administrativní budovy Roztyly Plaza v Praze a přípravy pro výstavbu multifunkčního objektu Hila. V té by měly být kanceláře, byty a obchody k pronájmu. Dále se skupina například podle Passera posunula v přípravách realizace administrativní budovy Sequoia v Roztylech.

Reklama

Skupina měla vloni podle výroční zprávy v průměru 69 zaměstnanců. Osobní náklady na zaměstnance, tedy finance vyhrazené na mzdy a sociální a zdravotní pojištění, Passerinvestu vzrostly o 17,6 procenta. Výdaje na mzdy ve skupině stouply o 18 procent na 106 milionů korun.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš

Lukáš Kovanda: Fiasko jménem digitalizace stavebního řízení. Lidem kvůli němu zdraží byty

Náklady nezvládnuté digitalizace stavebního řízení nabíhají již takřka dva měsíce. Je proto vhodné aktualizovat vyčíslení škod, které to tuzemské ekonomice způsobuje.

Přečíst článek

Passerinvest Group je česká investiční a developerská společnost zabývající se převážně výstavbou administrativních a komerčních budov. Passer ji založil v roce 1991. Společnost je od roku 1996 spojována převážně s projektem Brumlovka, dříve známým jako BB Centrum. V roce 2006 Passerinvest Group začal stavět v bývalém areálu Interlovu v Roztylech v Praze 11.

Radim Passer byl loni podle žebříčku časopisu Forbes 43. nejbohatším Čechem. Od roku 1998 je členem Církve adventistů sedmého dne. V roce 2002 založil křesťanskou neziskovou organizaci Maranatha. Dává si za cíl prostřednictvím vzdělávacích projektů, seminářů či biblických studií zvyšovat povědomí o některých duchovních hodnotách a slovy zakladatele "napomáhat co nejvíce lidem na cestě k životu věčnému." Organizace podle výroční zprávy vloni spravovala dlouhodobý majetek v hodnotě 126,7 milionu korun. Většinu tvořily stavby a pozemky.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme