Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Solárník Sobotka se vrací s velkými projekty solárních farem do ČR

Zakladatel a generální ředitel energetické skupiny Solek Zdeněk Sobotka
ČTK
 ČTK

Solárník Sobotka loni za štědré podpory americké investiční společnosti BlackRock rozšířil solární farmy v Chile. Jeho společnost Solek posílila i na evropském trhu.

Reklama

Česká energetická skupina Solek Holding, která podniká v obnovitelných zdrojích energie v Evropě a Latinské Americe, vykázala v loňském roce provozní zisk 113,2 milionu korun. Meziročně jde o pokles zhruba o sedm procent. Tržby společnosti naopak téměř dvojnásobně vzrostly na 2,11 miliardy korun. 

„V roce 2022 se nám podařilo zdvojnásobit počet připojených fotovoltaických projektů a překročit hranici 200 megawattů (MW) instalovaného výkonu. Naše stěžejní aktivity se nacházejí v Chile, nedávno jsme však rozšířili naše aktivity už na deset zemí. Chceme být silným hráčem v Evropě včetně České republiky, kam se vracíme s projekty solárních elektráren i s nabídkou energetických služeb,“ uvedl předseda představenstva a zakladatel společnosti Solek Holding SE Zdeněk Sobotka.

K navýšení výnosů podle něj pomohl zejména další rozvoj na hlavním trhu společnosti v Chile a také realizace zakázek pro hlavní obchodní partnery, kterými jsou společnosti BlackRock a Nala Renewables.

solární elektrárny

Solárník Sobotka to v Chile zkouší také s větrníky. Postaví tam fabriku na zelený vodík

Česká energetická skupina Solek, za níž stojí Zdeněk Sobotka, podnikatel a vizionář v oboru obnovitelných zdrojů energie, rozšiřuje záběr. Po solárních parcích zkouší jiný druh zelené elektrárny - na zelený vodík. Vybuduje ji pro chilský přístav Puerto San Antonio.

Přečíst článek

Reklama

Hlavní portfolio solárních elektráren skupiny je v Chile, kde spravuje více než tři desítky fotovoltaických elektráren. V Latinské Americe Solek rozšířil své aktivity také do Kolumbie, kde v příštím roce chystá připojení nových solárních elektráren. Jednou z klíčových událostí v roce 2022 byl pro skupinu také návrat na český trh, kde je v současnosti aktivní hlavně v instalací solárních elektráren na střechách velkých průmyslových hal. Zároveň v tuzemsku plánuje uplatnit své zahraniční zkušenosti s velkými pozemními instalacemi.

V Evropě působí skupina kromě Česka také na Kypru, v Rumunsku, Řecku a na Slovensku, v loňském roce pak vstoupila na nové trhy ve Francii, Španělsku a Srbsku. Aktuálně má Solek připravené projekty s celkovým výkonem přesahujícím 1400 MW, přičemž jeho cílem pro letošní rok je překonat milník 400 MW celkového připojeného výkonu fotovoltaických elektráren.

Letos v květnu Solek vstoupil na trh soukromých dluhopisů USA. Spolu s tím dokončila financování za 379 milionů dolarů (8,4 miliardy korun) pro své portfolio fotovoltaických elektráren v centrálním regionu Chile.

Solek Holding SE je energetická společnost podnikající v obnovitelných zdrojích energie se zaměřením zejména na solární energetiku. Zabývá se projektováním, výstavbou a provozem solárních elektráren. Hlavní sídlo má v Praze a zaměstnává 250 lidí.

solární elektrárny

GALERIE: Český solárník Sobotka staví sluneční elektrárny v Chile

Česká energetická skupina Solek Holding SE podnikatele Zdeňka Sobotky loni téměř zdesetinásobila výnosy. Po Latinské Americe chce víc elektráren stavět i v Evropě.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jan Sadil

Jan Sadil: Bydlení bude dál zdražovat, ale už jen mírně, pohybujeme se na úrovni dostupnosti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme