Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Soud vyhověl žádosti Tameh Czech. Firma míří do konkurzu

Tameh Czech míří do konkurzu
ČTK
 ČTK

Krajský soud v Ostravě vyhověl návrhu na přeměnu reorganizace společnosti Tameh Czech na konkurz. Vyplývá to z údajů v insolvenčním rejstříku.

Reklama

Firma, která je bývalým dodavatelem energií pro huť Liberty Ostrava, o to soud sama požádala. Mluvčí společnosti to zdůvodnil tím, že aktuální situace v huti negativně ovlivňuje prodejní proces společnosti, a v reorganizaci tak není možné pokračovat. Tameh Czech je v úpadku od loňského prosince. Proti rozhodnutí o přeměně reorganizace v konkurz se lze do 15 dnů odvolat.

„V rámci prodejního procesu bylo diskutováno několik nezávazných nabídek, nicméně žádná z nich nedosahuje hodnoty ocenění podniku stanovené ve znaleckém posudku společnosti Deloitte, a není tak pro věřitele výhodnější než konkurz, což je podmínka pro pokračování v reorganizaci,“ uvedl mluvčí Tamehu Patrik Schober v souvislosti se žádostí o přeměnu reorganizace na konkurz.

Dodal, že i v konkurzu ale bude firma usilovat o svůj prodej. Insolvenční správce chce transakci dokončit s investorem, který podal nejvyšší nabídku a avizoval, že převezme i všechny zaměstnance společnosti.

O druhovýrobu Liberty usilují Vítkovice Machinery Trade a Třinecké železárny

Kdo zachrání Liberty Ostrava? O druhovýrobu usilují Třinecké železárny i miliardář Strnad

Zájem o provoz závodů rourovny a válcovny plochých výrobků zadlužené Liberty Ostrava mají dvě společnosti - Vítkovice Machinery Trade ze skupiny CE Industries miliardáře Jaroslava Strnada a Třinecké železárny ze skupiny Moravia Steel, které svůj zájem o provoz druhovýroby projevily už koncem července při jednání se zástupci české vlády. Hodnocení obou nabídek by ještě do konce týdne mohl obdržet prozatímní věřitelský výbor, uvedl insolvenční správce Šimon Peták.

Přečíst článek

Reklama

Závazky za stamiliony

Firma na sebe loni v prosinci podala insolvenční návrh, protože jí huť jako jediný zákazník neplatila za služby, a dostala se tak do druhotné platební neschopnosti. V insolvenčním návrhu tehdy uvedla, že má vůči věřitelům závazky po lhůtě splatnosti převyšující 255 milionů korun.

„Společnost Tameh Czech se dostala do úpadku z důvodu druhotné platební neschopnosti v prosinci. Druhotná platební neschopnost vznikla nehrazením pohledávek ze strany Liberty Ostrava za dodanou energii a další produkty v celkové výši výrazně převyšující dvě miliardy korun. Výše nesplacených pohledávek byla pro společnost likvidační,“ řekl Schober. Podle něj není předpoklad, že by pohledávky ze strany Liberty Ostrava byly zcela uhrazeny.

Soud firmu posléze poslal do úpadku a ta přestala huti dodávat energie. Věřitelé Tamehu v dubnu rozhodli o tom, že firma půjde do reorganizace. Usnesení o povolení reorganizace posléze vydal i soud. Reorganizační plán počítal buďto s dohodou s Liberty, k níž nedošlo, nebo s prodejem společnosti, která se snažila najít nového investora. „Je velmi pravděpodobné, že negativní finanční stav Liberty Ostrava ve svém důsledku vedl i k nižšímu zájmu o Tameh Czech,“ řekl Schober.

Dodal, že větší část téměř z 300 zaměstnanců Tameh Czech je od ledna doma z důvodu překážek na straně zaměstnavatele a dostává 80 procent průměrné mzdy. Podle Schobera má firma dostatek financí na úhradu těchto mezd.

Majitel skupiny Liberty Sanjeev Gupta

Špatné zprávy pro zaměstnance Liberty Ostrava. Odstupné budou muset zřejmě vymáhat

Zaměstnanci Liberty Ostrava zřejmě budou muset odstupné vymáhat prostřednictvím insolvenčního správce. Novinářům to řekli odboráři po jednání s českým vedením zadluženého hutního podniku, které se týkalo hromadného propouštění. Zástupci odborů se shodli na tom, že pro zaměstnance po jednání nemají dobré zprávy. Výpovědi by měl podle nich podnik rozdat v srpnu, ještě v září a říjnu ale lidé budou muset chodit do práce. Hrozí přitom, že za tyto měsíce nedostanou mzdu. 

Přečíst článek

Tameh Czech je v areálu hutního podniku Liberty Ostrava. Obě společnosti byly úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodával elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobešel.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. V roce 2019 se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh ale zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. Liberty a Tameh se přely o ceny a placení prakticky hned od prodeje huti skupině Liberty.

Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy huti zastavila společnost Tameh Czech dodávky energií. Převážná část zaměstnanců huti je od té doby doma, od června je firma rovněž v úpadku. Před časem oznámila plán hromadného propouštění, z huti by mělo na podzim odejít 2300 zaměstnanců ze současných více než 4000, a začala odstavovat koksovnu. Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme