Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Liberty Ostrava zhasíná. Soud jí zakázal nakládat s majetkem, odbory budou jednat o propouštění

Zastavená výroba v Liberty Ostrava
Česká televize
 ČTK

Zkrachovalá Liberty Ostrava začala odstavovat koksovnu, proces je naplánován asi na 25 dní. Zařízení už pak nebude možné využít, vyzdívky ze žáruvzdorného materiálu totiž po ochlazení popraskají. Krajský soud v Ostravě dnes zakázal Liberty Ostrava nakládat s podstatnou částí jejího majetku. Majetková práva bude nově vykonávat insolvenční správce. Soud tak vyhověl návrhu prozatímního věřitelského výboru a insolvenčního správce na omezení majetkových práv zadlužených hutí. Podle odborů přijde o práci 2300 lidí.

Reklama

Omezení platí pro nakládání s vnitroskupinovými pohledávkami, emisními povolenkami i provozováním rourovny a válcovny. Vyplývá to z usnesení soudu, které je zveřejněno v insolvenčním rejstříku.

Odbory z Liberty Ostrava už mají k dispozici seznam 2300 zaměstnanců, kteří mají být na podzim propuštěni. O detailech hromadného propouštění budou všichni předsedové odborových organizací s českým vedením firmy jednat v úterý. Odbory zároveň požadují garance, že zaměstnanci dostanou srpnové mzdy v řádném termínu. Jinak jsou připraveny zaměstnance vyzvat k ukončení prací a zastavení výroby. Uvedl to předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Náhradu mzdy nyní zaměstnancům huti vyplácí stát, který jim ale garantuje platbu pouze za tři měsíce, tedy včetně červencové výplaty.

Huť Liberty Ostrava

Stát jde do války s hutěmi Liberty. Spíš tedy se supy z Kazachstánu

Český stát, respektive jeho pojišťovna EGAP, jde do války s hutěmi Liberty. Evidentně se mu totiž nelíbí poslední kroky zkrachovalých hutí. Takže žádá soud, aby hutím omezil možnost nakládat s jejich majetkem.

Přečíst článek

Odbory burcují zaměstnance

O hromadném propouštění se bude jednat v úterý od 10:00 v Hotelu Kovák. Odboráři zároveň vyzvali zaměstnance, aby v tento den přišli vyjádřit svůj názor na dění v podniku. Slanina připomněl, že původně se mělo hromadné propouštění projednávat s vedením podniku už na konci července. Odboráři ale podle něj nedostali v dostatečném časovém předstihu seznam zaměstnanců, kterých se má hromadné propuštění dotknout. Proto jednání odmítli.

Reklama

Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy společnost Tameh Czech huti zastavila dodávky energií. Převážná část zaměstnanců od té doby nepracuje. Minulý týden Liberty Ostrava oznámila, že předložila odborům návrh na snížení počtu zaměstnanců. Odejít má až 2600 lidí. Slezská huť patří od roku 2019 do Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty.

Liberty Ostrava bojuje o přežití. Majitelem hutí je britsko-indický podnikatel Sandžív Gupta

Vedení Liberty Ostrava odmítá, že by řízení zadlužené firmy bylo bezkoncepční

Hutní společnost Liberty Ostrava nesouhlasí s tvrzením insolvenčního správce, že řízení podniku je založené na improvizaci. Vedení zadlužené firmy uvádí, že jeho koncepcí je od počátku prodej zbytného majetku a obnovení ziskové části výroby. Vyplývá to ze záznamu, který se ve středu zobrazil v insolvenčním rejstříku. Liberty Ostrava je od června v úpadku.

Přečíst článek

Majitel skupiny Liberty Sanjeev Gupta

Státní EGAP u soudu navrhla omezit majetková práva hutí Liberty

Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) u soudu navrhla omezit majetková práva hutní společnosti Liberty Ostrava a převést je na insolvenčního správce, informovaly Seznam Zprávy (SZ). EGAP je věřitelem zkrachovalých hutí a stojí také v čele prozatímního věřitelského výboru.

Přečíst článek

Stanjura věří v nabídku Moravia Steel na zachování výroby a části pracovních míst v Liberty

Existují reálné plány na zachování takzvané druhovýroby ve firmě Liberty Ostrava a podstatné části pracovních míst. Po jednání členů vlády s vedením společnosti Moravia Steel to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Podle něj existují strategické plány i pro prvovýrobu. Liberty Ostrava je od června v úpadku. Stanjura zdůraznil, že o postupu nerozhoduje kabinet, ale řešení má na starosti insolvenční správce.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme