Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Španělé zařízli prodej firmy Talgo Maďarům. Kvůli údajným vazbám na Rusko

Španělé zařízli prodej firmy Talgo Maďarům. Kvůli údajným vazbám na Rusko
Profimedia
 ČTK

Španělská vláda v úterý zamítla prodej železniční společnosti Talgo maďarskému konsorciu Ganz-Mávag kvůli údajným vazbám maďarských investorů na Rusko. Píše to deník El País, který odkazuje na své zdroje z vlády. Na tyto vazby upozornila španělská tajná služba CNI, podle které Rusko může mít zájem o některé technologie společnosti Talgo, jež by mu ulehčily železniční provoz. O Talgo projevila zájem i česká Škoda Group.

Reklama

V úterý španělské ministerstvo hospodářství oznámilo, že vláda zamítla prodej firmy Talgo maďarskému konsorciu. Jako důvody zmínilo ochranu strategických zájmů Španělska a zaručení národní bezpečnosti, aniž tyto důvody podrobněji vysvětlilo. Transakce se po rozhodnutí vlády nebude smět uskutečnit, informovalo dále ministerstvo.

El País napsal, že v rozhodnutí vlády hrály roli právě informace poskytnuté tajnou službou CNI. Podle ní jeden z členů konsorcia, společnost Magyar Vagon, udržuje neformální vazby s ruskou společností Transmashholding, v ruském přepisu Transmašcholding. Rusové byli dokonce akcionáři maďarské firmy, podílů se ale vzdali po zavedení unijních sankcí kvůli válce na Ukrajině. Přerušení podnikatelských vazeb je však podle CNI čistě formální.

Logistická divize Deutsche Bahn je na prodej. Zájem májí Dánové a šejci

Dánská dopravní skupina DSV a konsorcium vedené CVC Capital Partners podaly závazné nabídky na koupi logistické divize německé železniční společnosti Deutsche Bahn. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Nabídky ohodnocují divizi DB Schenker na zhruba 14 miliard eur (351,1 miliardy korun) a případný prodej by se mohl zařadit mezi největší evropské transakce letošního roku.

Přečíst článek

Rusko by podle španělské tajné služby mohlo mít zájem o jednu z klíčových technologií společnosti Talgo. Jde o systém automatické úpravy rozchodu kolejí, který vlakům Talgo umožňuje přejíždět ze specifického pyrenejského rozchodu na běžný evropský rozchod. Rusko by také mohlo mít zájem o poskytnutí údržby pro soupravy Talgo, které vlastní.

Reklama

Úterní rozhodnutí španělské vlády maďarské konsorcium odmítlo s tím, že jeho nabídka „splňuje všechny platné právní požadavky“. Uvedlo, že rozhodnutí napadne u relevantních institucí v EU a ve Španělsku. O právních krocích mluví i španělské sdružení minoritních akcionářů Aemec.

O španělský podnik Talgo projevila zájem i česká strojírenská společnost Škoda Group. Ta však místo odkoupení akcií slibovala průmyslovou integraci, což se vedení Talga nelíbilo a nabídku české firmy na konci července odmítlo. Škoda ale ještě začátkem srpna měla zájem v jednání o spolupráci pokračovat.

Plzeňská Škoda chce fúzovat s výrobcem vlaků Talgo. A rojí se další zájemci

Španělský fond Criteria má zájem spojit se s českou společností Škoda Transportation v nabídce na španělského výrobce vlaků Talgo. Uvedl to ve středu list Cinco Días, který se odvolává na zdroje blízké nabídce Škody. Dalším partnerem by podle listu mohla být i španělská soukromá zbrojní společnost Escribano.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme