Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Špatné zprávy pro zaměstnance Liberty Ostrava. Odstupné budou muset zřejmě vymáhat

Majitel skupiny Liberty Sanjeev Gupta
ČTK
 ČTK

Zaměstnanci Liberty Ostrava zřejmě budou muset odstupné vymáhat prostřednictvím insolvenčního správce. Novinářům to řekli odboráři po jednání s českým vedením zadluženého hutního podniku, které se týkalo hromadného propouštění. Zástupci odborů se shodli na tom, že pro zaměstnance po jednání nemají dobré zprávy. Výpovědi by měl podle nich podnik rozdat v srpnu, ještě v září a říjnu ale lidé budou muset chodit do práce. Hrozí přitom, že za tyto měsíce nedostanou mzdu. 

Reklama

Vedení Liberty jednání s odbory považuje za uzavřené, zaměstnanci podle něj budou mzdové nároky moci uplatňovat v insolvenčním řízení.

„Pozitivní zprávy nemáme pro zaměstnance v podstatě žádné. Bohužel šli jsme s otázkami, ale odcházeli jsme ne se všemi odpověďmi. Zaměstnanci, kteří dostanou výpověď, tak pořád je nad nimi to, že budou ve výpovědní době stále zaměstnanci hutě, ale přesto budou vědět, že až do konce října nebudou dostávat mzdu. Budou vědět, že nedostanou odstupné, ale že si o něj budou muset žádat vlastně v konkurzu,“ uvedl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Podle něj má většina pracovníků podle kolektivní smlouvy nárok na devítiměsíční odstupné.

Slanina řekl, že odbory žádaly o to, aby zaměstnanci měli ve výpovědích napsané, že po celou výpovědní dobu budou tzv. na překážkách na straně zaměstnavatelů. „Aby je v tu dobu zaměstnavatel nezval do práce, aby si tím pádem mohli dělat rekvalifikace, někde se zaučovat, a mohli fungovat, jako by už skoro nebyli zaměstnanci firmy,“ uvedl Slanina. Doplnil, že zaměstnavatel to vzal jako podnět, s nímž se pokusí pracovat. Podle Slaniny ale stále existuje část zaměstnanců, u nichž zaměstnavatel přítomnost na pracovišti bude požadovat. Jde například o lidi z koksovny, která se nyní odstavuje.

Dopravní podnik znovu vybral vítěze stavby části metra D, je jím opět Subterra

Dopravní Kocourkov. Tendr na dostavbu linky D opět vyhrála Subterra, stavba se zpozdí

Pražský dopravní podnik (DPP) znovu vyhodnotil tendr na stavbu druhé části metra D a vybral vítěze zakázky, kterým se opět stalo sdružení vedené firmou Subterra s cenou zhruba 30 miliard korun bez DPH, uvedl vedoucí tiskového oddělení DPP Daniel Šabík.

Přečíst článek

Reklama

„Z jednání jsem velice zklamaný, pro zaměstnance nemáme žádnou dobrou zprávu, nedozvěděli jsem se, kdo bude platit ty, co budou chodit do práce,“ uvedl předseda odborové organizace ocelárny Liberty Roman Bečica. Dodal, že končit má 2300 zaměstnanců, ale přes 600 z nich už podalo výpovědi. „Zůstává tak 1700 lidí, kteří spadnou do insolvenčního vypořádání. A já nejsem přesvědčený, že firma na to bude mít peníze, aby se slušně zachovala k zaměstnancům,“ řekl. Šance na řádné vyplacení odstupného bez nutnosti jeho vymáhání je podle něj nulová. Mnoho lidí přitom podle něj pracuje v hutích desítky let.

Podobně hovořil i další z odborových předáků, předseda odborové organizace rourovny v Liberty Ostrava Petr Zegzulka, který hromadné propouštění odmítá. „Víme, že právně je to v pořádku, ale morálně je to opravdu za hranou, Tady si někdo dovolil změnit lusknutím prstu život zhruba 2500 zaměstnanců, toto huť nepamatuje,“ prohlásil.

Zastavená výroba v Liberty Ostrava

Naděje pro Liberty Ostrava? Noví zájemci by mohli rozjet část provozu a udržet zaměstnance

Insolvenční správce zadlužené huti Liberty Ostrava jedná se dvěma zájemci o provoz rourovny a válcovny plochých výrobků, tedy závodů 15 a 16. Zajištění tollingového a úvěrového financování pro provoz těchto závodů by mohlo znamenat udržení přibližně 1500 až 1700 pracovních míst a dalších pozic v obslužných závodech, uvedl insolvenční správce Šimon Peták.

Přečíst článek

Mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková řekla, že podnik považuje projednání organizačních změn za uzavřené a v souladu s platnou legislativou. „Zaměstnanci, kteří obdrží výpověď z organizačních důvodů, budou po dobu výpovědní lhůty na překážkách dle kolektivní smlouvy. Zaměstnanci si budou moci veškeré mzdové nároky uplatňovat prostřednictvím zaměstnavatele v insolvenčním řízení,“ sdělali mluvčí.

Liberty Ostrava, která je od června v úpadku, začala odstavovat koksovnu a chystá se hromadné propouštění. Odbory už dříve uvedly, že by se propouštění mohlo dotknout až 2600 zaměstnanců ze současných téměř 5000. V první vlně by jich mělo na podzim odejít zmíněných 2300 a dalších 300 pak do konce ledna. Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy huti zastavila společnost Tameh Czech dodávky energií. Převážná část zaměstnanců je od té doby doma. Krajský soud v Ostravě v pátek zakázal Liberty Ostrava dále nakládat s podstatnou částí jejího majetku. Majetková práva bude vykonávat insolvenční správce.

Slezská huť patří od roku 2019 Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Průměrná mzda v Česku vzrostla ve 2. kvartále reálně o necelá čtyři procenta

České mzdy dál rostou, blíží se k hranici 46 tisíc. Nejvíce si polepšili zdravotníci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme