Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Společné jmění manželů. Jaké změny se chystají, prozrazují právníci

 nst
nst

Odčerpání majetku pachatele má být možné i ze společného jmění manželů (SJM). Co dalšího přinese novela SJM? Téma pro nejnovější díl podcastu Právo k Ranní Kávě, který přinášíme ve spolupráci s právní kanceláří PRK Partners.

Reklama

V lednu 2024 předložilo ministerstvo spravedlnosti vládě návrh novely trestního řádu a trestního zákoníku, kterým se cílí na zjednodušení odčerpávání majetku ze společného jmění manželů (SJM). Zásadní změnou, kterou SJM novela zavedla, je totiž možnost odčerpávání majetku ze SJM i prostřednictvím uložení trestů a ochranných opatření, na základě nichž to doposud, de facto nebo de iure, možné není.

Uvedené navíc nabývá širšího významu s přihlédnutím k tomu, že ve sbírce zákonů byla vyhlášena novela občanského zákoníku, kterou se od 1. ledna 2025 zavádí nový institut partnerství, nahrazujícího registrované partnerství, v důsledku čehož nově i partneři budou moci vytvářet své společné jmění.

O tom, co by SJM novela měla do právního řádu zapracovat nejen stran odčerpávání majetku ze SJM, ale třeba i stran trestnosti porušování mezinárodních sankcí, pohovoří v dnešním díle Práva k Ranní Kávě moderátor Martin Frolík s hostem, advokátním koncipientem z AK PRK Partners, Jiřím Šarmírem.

Na rozhovor s hostem tradičně naváže Kristýna Faltýnková s představením posledních novinek z oblasti legislativy i judikatury. Shrne, co přinese například návrh novely zákona o předcházení ekologické újmě a o její nápravě; novela zákona o požární ochraně; nebo návrh vyhlášky, kterou se mění některé vyhlášky v oblasti školství.

Reklama

Lepší podmínky pro retailové investory. Přinese je nová směrnice EU? Odpovídají právníci

Balíček změn má posílit důvěru retailových investorů v kapitálové trhy a společnosti poskytující finanční služby a umožnit drobným investorům, aby přijímali vhodná investiční rozhodnutí a zároveň u toho byli dostatečně chráněni.

Přečíst článek

Z judikatury Faltýnková shrne poslední nálezy Ústavního soudu, a sice nález (sp. zn. IV. ÚS 30/24) týkající se zmírnění trestu jako prostředku kompenzace porušení práva na přiměřenou délku řízení; a trojici plenárních nálezů týkajících se problematiky zmrazení soudcovských platů (se sp. zn. Pl. ÚS 4/2023, Pl. ÚS 15/22 a Pl. ÚS 5/24). Na závěr posluchače upozorní na novinku ministerstva spravedlnosti týkající se ověřování listin do zahraničí.

Aktuální díl specializovaného právního podcastu si můžete poslechnout v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts.

PRK Partners, užito se svolením

Employee Stock Ownership Plan. Jak funguje? Vysvětlují právníci

Přestože jsou Employee Stock Ownership Plan (ESOP) programy účinným motivačním prvkem, jenž může být výhodným jak pro zaměstnavatele, tak zaměstnance, jejich implementace je v evropském právním prostředí, včetně toho českého, značně komplikovaná. Specializovaný právní podcast Právo k Ranní Kávě se tak zaměří na problematiku ESOP programů v ČR a představí nejen problematiku zaměstnaneckých akcií, opcí, a jejich daňových aspektů, ale také příkladem to, jaké výhody takové programy mohou přinést startupům.  

Přečíst článek

Preventivní restrukturalizace a insolvence. V čem se liší? Odpovídají právníci

Preventivní restrukturalizace a insolvence. V čem se liší? Odpovídají právníci

Nový díl podcastu Právo k Ranní Kávě se po dvou letech vrací k tématu tzv. preventivní restrukturalizace, tedy slovy zákona postupu, který směřuje k předejití úpadku a zachování nebo obnově provozuschopnosti obchodního závodu podnikatele. Preventivní restrukturalizace je nově upravena stejnojmenným zákonem účinným teprve od 1. ledna 2024.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme