Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanice Českomoravská se uzavře kvůli rekonstrukci. Ta vyjde skoro na miliardu

Budoucí podoba stanice Českomoravská
edit! architects
 ČTK

Ve stanici pražského metra B Českomoravská budou nové eskalátory, rekonstruovány budou všechny technologie i obklady ve stanici. Součástí bude bezbariérový výtah. Stanice bude kvůli opravám skoro rok zavřená.

Reklama

Dopravní podnik (DPP) uzavřel smlouvu s firmami Syner a Hochtief, rekonstrukce podnik vyjde na 926 milionů korun. Na uzavření smlouvy upozornil server zdopravy.cz. DPP dokončil naposledy kompletní opravu stanice metra A Jiřího z Poděbrad a chystá rekonstrukci stanice Flora rovněž na lince A.

FOTOGALERIE: Jak bude vypadat Českomoravská po rekonstrukci?

Oprava se týká technologických i architektonických prvků stanice. Podnik Na Českomoravské vymění staré sovětské eskalátory za moderní. Při rekonstrukci obnoví také elektroinstalace a další zařízení a dá na místo nové keramické desky, které nahradí skleněné panely s bublinami od designéra Maxima Velčovského.

Reklama

Vybrané firmy budou mít na rekonstrukci podle harmonogramu uvedeného ve smlouvě 516 dní od předání staveniště. Stanice bude pro cestující při opravách uzavřena 341 dní. Stanice by se měla uzavřít do tří měsíců od podpisu smlouvy, uvedl server.

DPP chystá také opravu stanice metra A Flora, kam se cestující v budoucnu dostanou novými eskalátory nebo bezbariérovým výtahem. Náklady na rekonstrukci této stanice jsou předběžně odhadovány na 1,16 miliardy korun bez DPH.

Stanice metra A Jiřího z Poděbrad se po rekonstrukci opět otevřela pro cestující

Příběh metra: Cesta od sovětského razicího štítu k Tondovi a Adéle

Metro převáží cestující pražským podzemím již půl století. Ostrý provoz odstartoval 9. května 1974. Za tu dobu se stalo každodenní součástí metropolitního života, kterou denně využívají stovky tisíc lidí. Za podzemním dílem stojí práce techniků tehdy státního podniku Vodní stavby a následně Metrostavu a Subterry, kteří vybudovali tunely na všech trasách pražského metra a celkem 49 stanic, z toho 33 hloubených a 16 ražených. Metrostav nyní zveřejnil vzpomínky lidí, kteří se na výstavbě podíleli. Přinášíme druhou část, která nás zavede do doby výstavby po otevření první etapy linky C. 

Přečíst článek

Centrum Prahy v době stavby metra

Příběh metra: Razicí štít s ručními sbíječkami a Nuselák jako anténa

Metro převáží cestující pražským podzemím již půl století. Stalo se každodenní součástí metropolitního života, kterou denně využívají stovky tisíc lidí. Za podzemním dílem stojí práce techniků státního podniku Vodní stavby a následně Metrostavu a Subterry, kteří vybudovali tunely na všech trasách pražského metra a celkem 49 stanic, z toho 33 hloubených a 16 ražených. Metrostav nyní zveřejnil vzpomínky lidí, kteří se na výstavbě podíleli. Přinášíme první část, která nás zavede do doby výstavby před otevřením první etapy linky C.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme