Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stát půjčí Unipetrolu paliva až za dvě miliardy

Rafinérie Litvínov
Unipetrol
 ČTK

Stát půjčí společnosti Orlen Unipetrol část zásob pohonných hmot z hmotných rezerv státu. Půjde o maximálně 135 tisíc metrů krychlových pohonných hmot v hodnotě 1,9 miliardy korun. Unipetrol tím pokryje výpadek ve výrobě své litvínovské rafinérie, která produkci musela přerušit kvůli nálezu letecké pumy v areálu.

Reklama

Na pokrytí výpadku ve výrobě půjčí stát Unipetrolu paliva za skoro dvě miliardy korun. Půjčku ve středu schválila. Její celková výše bude záviset na aktuálních potřebách rafinérie, v případě maximálního plnění by šlo o 11 procent státních zásob, které by vystačily na přibližně pět a půl dne, řekl dnes novinářům šéf Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr.

Chemický areál u Litvínova na Mostecku společnosti Orlen Unipetrol

Puma z války dál tiká v chemičce. Orlen Unipetrol v Litvínově odstavil etylenovou jednotku

Orlen Unipetrol odstavil etylenovou jednotku v Záluží u Litvínova, navázal tím na zastavení výroby v sousední rafinerii po nálezu letecké pumy v areálu závodu. Uvedl to mluvčí společnosti Pavel Kaidl.

Přečíst článek

Správa rezerv tak Orlen Unipetrol uvolní až 95 tisíc metrů krychlových motorové nafty a do 40 tisíc metrů krychlových benzinu. „Uvolnění těchto nouzových zásob pokryje výpadek výroby rafinerie zhruba na 14 dnů. Samotný trh nedokáže výpadek dodávek v tak krátké době řešit. Tím, že zápůjčku poskytneme, zůstává zásobování pohonnými hmotami v ČR stabilní a řidiči nic nepoznají. Není tak důvod ke spekulativnímu růstu cen pohonných hmot,“ uvedl Švagr.

Podmínky půjčky budou ještě SSHR a Orlen Unipetrol dojednávat ve středu odpoledne. Jejich součástí by podle šéfa správy rezerv měl být například zákaz vývozu paliv do zahraničí nebo uhrazení poplatků za vyskladnění a naskladnění Unipetrolem. S vrácením paliv Švagr počítá v případě, že nenastanou další neočekávané události, zhruba do konce roku. Správa také bude od firmy požadovat zajištění půjčky pro případ rizik do maximální hodnoty půjčky. Rafinérie za půjčku zaplatí částku ve výši dvoutýdenní repo sazby stanovené centrální bankou. Přesná částka bude závislá na množství zapůjčeného paliva a také termínu, kdy rafinérie odčerpané palivo vrátí. Unipetrol bude palivo čerpat ze skladů po celé ČR.

Reklama

Stát udržuje v rezervách paliva na přibližně 90 dnů spotřeby. Podle Švagra půjčka zásoby neohrozí a Česko bude mít nadále dostatek rezerv pro zajištění ropné bezpečnosti.

Britskou leteckou pumu z druhé světové války našli dělníci v areálu litvínovské rafinérie Orlen Unipetrol při výkopových pracích ve středu odpoledne. Pyrotechnici a hasiči nyní připravují řízený odstřel. Společnost kvůli tomu od minulého týdne zastavila výrobu.

Chemický areál u Litvínova na Mostecku společnosti Orlen Unipetrol

Čtvrtletní zisk majitele Unipetrolu se propadl. Může za to i daň z mimořádných zisků

Čistý zisk polské petrochemické skupiny Orlen se v prvním čtvrtletí meziročně propadl o 70 procent na 2,77 miliardy zlotých (zhruba 16 miliard korun). Firma v Česku vlastní rafinerskou skupinu Orlen Unipetrol zahrnující síť čerpacích stanic. Výsledky podniku negativně ovlivnila daň z mimořádných zisků a slabší výkony v oblasti rafinace. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme