Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stíhání za podvod při pádů dvou letadel 737 MAX. Boeing to bude stát miliardy

Stíhání za podvod při pádů dvou letadel 737 MAX. Boeing to bude stát miliardy
ČTK
 ČTK

Americké ministerstvo spravedlnosti formálně vznese trestní obvinění na výrobce letadel Boeing. Podle obžaloby se měl Boeing dopustit podvodu v případě dvou smrtelných havárií letadel 737 MAX. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dva zdroje. Žalobci podle nich firmě nabídnou mimosoudní dohodu o uznání viny, na jejímž základě by Boeing zaplatil pokutu 487,2 milionu dolarů, tedy 11,32 miliardy korun.

Reklama

Žalobci o navrhované dohodě o vině informovali rodiny obětí. Ty během konferenčního hovoru vyjadřovaly hněv, protože dohoda podle nich Boeing dostatečně nežene k odpovědnosti za smrt jejich příbuzných, uvedla advokátka Erin Applebaumová, která část rodin zastupuje.

Součástí dohody by byla i povinnost představenstva společnosti sejít se s rodinami obětí. Výrobce by navíc byl pod přísnějším vládním dohledem. Přiznání viny by také mělo důsledky pro schopnost firmy ucházet se o vládní zakázky. Dodávky pro americkou armádu přitom tvoří významnou část jejích příjmů. Z pokuty 487,2 milionu dolarů by nicméně firma reálně zaplatila jen zhruba polovinu. Žalobci totiž započítávají už předchozí platbu v původním mimosoudním vyrovnání.

Celkem při obou haváriích v letech 2018 a 2019 zahynulo 346 lidí. Za nehodami letounů 737 MAX 8 indonéské společnosti Lion Air a aerolinek Ethiopian Airlines stály problémy s asistenčním softwarem. Systém nazvaný MCAS měl pilotům pomáhat letadlo ovládat. V obou případech je ale překvapil nečekaným a nepředvídatelným zásahem do řízení. Od druhého pádu v březnu 2019 model nesměl 20 měsíců létat.

Šéf Boeingu David Calhoun se omluvil pozůstalým po obětech pádů letadel

Pozůstalí po obětech leteckých katastrof letadel Boeing požadují rekordní odškodné

Výkonný ředitel amerického výrobce letadel Boeing David Calhoun se při slyšení v americkém Senátu omluvil pozůstalým po obětech zřícení dvou letadel 737 MAX společností Lion Air a Ethiopian Airlines, uvedla agentura DPA. Právní zástupci 15 rodin ale požádali ministerstvo spravedlnosti o zahájení trestního řízení a peněžní trest ve výši 24,8 miliardy dolarů (574,8 miliardy korun).

Přečíst článek

Reklama

Série skandálů

Nedávný audit výroby 737 MAX u Boeingu a dodavatele Spirit AeroSystems podle amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) zjistil několik případů, kdy firmy nedodržely požadavky na kontrolu kvality výroby. Série skandálů ve společnosti Boeing vyvolala personální otřesy. Výkonný ředitel David Calhoun v jejich důsledku do konce roku odejde z funkce v čele firmy, výměna ale čeká i další manažery.

Při nynějším vyšetřování informátoři z Boeingu v dubnu americkému Senátu sdělili, že modely 737 MAX, 787 Dreamliner a 777 měly vážné výrobní problémy. Boeing se naposledy dostal do centra pozornosti letos v lednu, kdy se letadlu společnosti Alaska Airlines za letu utrhla část trupu, která zaslepuje otvor pro případný další nouzový východ. S dírou v trupu pak letadlo přistálo.

Letadlo Airbus A330neo společnosti Delta Air Lines

Airbus využívá krize Boeingu. Jedná o velkém prodeji letadel A330neo do Číny

Evropský výrobce letadel Airbus jedná o velkém prodeji letadel A330neo do Číny. Některé přední čínské letecké společnosti zvažují nákup více než 100 modernizovaných modelů A330 se dvěma uličkami. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg. O podmínkách se stále jedná a načasování prodeje je nejisté.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme