Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Strnad dodá armádě tatrovky v hodnotě až 13 miliard

Tatra T-815
Adam Hauner / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
 ČTK

Ministerstvo obrany plánuje uzavřít rámcovou dohodu na nákup těžkých nákladních automobilů Tatra T-815 se společností Tatra Defence Systems miliardáře Michala Strnada.

Reklama

Smlouva, o které bude informovat v polovině července vládu, by umožnila do konce září 2031 nakoupit až 872 terénních automobilů tří typů v celkové ceně do 13,35 miliardy korun. Vozy by ministerstvo pořizovalo podle aktuálních potřeb armády a svých aktuálních finančních možností. Ministerstvo to uvedlo v tiskové zprávě.

Prvních několik desítek automobilů by armáda mohla dostat v příštím roce. Vozy T-815 mají nahradit zastaralou techniku, jejíž stáří často dosahuje až 40 let. Rámcová dohoda umožňuje, aby se k ní připojili i alianční partneři. „Ministerstvo obrany se inspirovalo v Německu, kde německé ministerstvo uzavřelo obdobný kontrakt s výrobcem tanků Leopard 2A8 a umožnilo k dohodě přistoupit za stejných podmínek dalším zemím,” informoval úřad.

Zapojení dalších zemí by znamenalo množstevní slevu i pro české ministerstvo obrany. Připojení k rámcové dohodě zvažuje například Slovensko.

Reklama

Nákup nákladních automobilů má navýšit přepravní kapacity armády, ale především bude znamenat nahrazení často značně zastaralé techniky. Na stáří armádního vozového parku upozorňoval při své kontrole i Nejvyšší kontrolní úřad. Vozidla lze využít pro přepravu materiálu po silnici i v terénu, ale také například při nasazení v záchranných a humanitárních operacích.

Minimální počet nakupovaných vozů bude podle smlouvy 98, maximální pak 872. Vozy 6x6-7 (valník) a 8x8-7 (nakladač kontejnerů) už armáda využívá, nově se počítá s typem 8x8-7 (valník). Užívání jednotné přepravní platformy podle obrany významně zjednodušuje logistickou podporu.

Švédský pásový transportér BvS10 výrobce BAE Systems Hägglunds

Zářez pro Strnada. Tatra Defence Vehicle se bude podílet na výrobě švédských transportérů

Kopřivnická společnost Tatra Defence Vehicle se bude podílet na výrobě švédských pásových transportérů BvS10 výrobce BAE Systems Hägglunds. Informaci zveřejnil portál Informačního centra o NATO v Praze. Transportéry slouží v několika spojeneckých armádách, a to hlavně díky schopnostem operovat v extrémních podmínkách.

Přečíst článek

Tatrovky získaly designového Oscara

Kopřivnická Tatra si připsala další úspěch. Poprvé ve své historii získala ocenění Red Dot v kategorii Product Design, a to hned dvakrát.

Přečíst článek

Záporožská jaderná elektrárna

Energetické lekce z války: Ukrajinci našlapují mezi ozvěnami Černobylu a vyhlídkami obnovy

Celý svět prakticky v přímém přenosu každý den sleduje oběti ruského bombardování na Ukrajině, kterým bylo možné aspoň částečně zabránit včasnými dodávkami zbraní ze Západu. Posílení systémů protivzdušné obrany bezpochyby pomůže v přímém boji proti Putinově agresi, ta ale v posledních měsících napáchala obrovské škody v ukrajinském týlu. Tamní energetika se bude vzpamatovávat hůře než loni a podle některých pozorovatelů to může být klíčový faktor celkového ruského úspěchu, zaznívá v analýze Jana Žižky, editora webu Export.cz.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jana Černochová, ministryně obrany

CSG oceňuje úsilí ministryně Černochové zlepšit přístup firem obranného průmyslu k bankovnímu financování

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme