Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Strnad si plácl s Ukrajinci. Společně s tamní zbrojovkou bude vyrábět munici

Strnad si plácl s Ukrajinci. Společně s tamní zbrojovkou bude vyrábět munici
CSG, užito se svolením
 ČTK

Ukrajinská zbrojovka Ukrajinska bronetechnika podepsala balík dokumentů o spolupráci s českým holdingem Czechoslovak Group (CSG), a to včetně dohody o výrobě dělostřelecké munice ráže 155 milimetrů, uvedl ukrajinský server Militarnyj, jehož informaci převzala i další ukrajinská média.

Reklama

Zahájení licenční výroby se podle serveru plánuje na začátek příštího roku. Zvýšení dodávek dělostřelecké munice by pomohlo ukrajinským ozbrojeným silám vyřešit jeden z klíčových problémů, připomněl Militarnyj. Mluvčí CSG Andrej Čírtek potvrdil, že se holding s ukrajinskými partnery dohodl na transferu know-how a asistenci při rozjetí výroby různých typů velkorážové munice, která bude zahájena v roce 2025.

„Pro obranyschopnost Ukrajiny je nezbytné nejen dodávat vojenskou techniku či munici, ale hlavně posílit její kapacity obranného průmyslu,“ uvedl mluvčí. Každý stát, i když není v tak těžké bezpečnostní situaci, jako je Ukrajina, potřebuje podle něj jistotu dodávek a tu může zajistit jen průmysl na jeho území. „Proto jsme se dohodli s ukrajinskými partnery na transferu know-how a asistenci při rozjetí výroby různých typů velkorážové munice, která bude zahájena již v roce 2025. Podrobnosti, jako je například lokalita výroby, samozřejmě z bezpečnostních důvodů nebudeme sdělovat,“ dodal.

Mluvčí holdingu Andrej Čírtek již v březnu sdělil, že CSG s podporou ministerstva obrany jedná s ukrajinskými státními firmami a organizacemi o přenesení části výroby ve formě společných podniků. Na Ukrajině má být produkce munice a těžké pozemní techniky. Začít by měla do tří let. Investice bude v řádu stovek milionů eur.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a český premiér Petr Fiala

Ukrajinci si stěžují na českou iniciativu. Část granátů vybuchuje předčasně

Ukrajina si v dopise stěžovala Česku, že část dělostřeleckých granátů dodaných v rámci české muniční iniciativy vybuchuje předčasně, čímž ohrožuje ukrajinské vojáky i techniku. Informoval o tom německý list Handelsblatt.

Přečíst článek

Reklama

Dohody o dodávkách komponentů a o licenční výrobě, počítající s předáním technologií a dokumentace k výrobě dělostřelecké munice, byly podle zpravodaje portálu podepsány na okraj druhého mezinárodního fóra obranného průmyslu (DFNC2) v Kyjevě.

Statisíce kusů munice

„V příštím roce plánujeme vyrobit a dodat asi 100 tisíc kusů nábojů a v roce 2026 více než 300 tisíc. Přípravy již začaly," řekl serveru šéf ukrajinské společnosti Vladyslav Belbas. Dodal, že část munice bude vyrobena na Ukrajině a část v Česku. Taková spolupráce má umožnit zvýšit výrobu munice a snížit cenu hotového náboje.

Vyrábět se mají standardní dělostřelecké náboje ráže 155 milimetrů, jakož i náboje o dostřelu 37 a 43 kilometrů. Kromě toho se plánuje výroba další dělostřelecké munice a rovněž tankové munice v ráži Severoatlantické aliance, dodal server. Připomněl, že letos v dubnu generální ředitel CSG Michal Strnad agentuře Reuters řekl, že firma zvažuje společnou výrobu s ukrajinskou společností. Podpis dokumentů se tak podle serveru jeví realizací rozvojové strategie holdingu. CSG, která je jedním z největších výrobců munice v Evropě, plánuje na Ukrajině i další zbrojní výrobu, jako jsou náhradní díly či opancéřování pro obrněná vozidla, dodal Militarnyj.

„Ukrajina usiluje o významné posílení svého domácího obranného průmyslu. Skupina CSG je připravena být v tomto úsilí důležitým partnerem, což vyplývá ze skutečnosti, že Ukrajině dodáváme ve významných objemech dělostřeleckou munici i těžkou techniku,“ uvedl již v březnu mluvčí CSG. Ukrajina podle něj potřebuje doplnit zásoby zejména dělostřelecké munice a získat kapacity pro výrobu munice standardní ráže NATO. „Ambicí je, aby příslušné smlouvy byly uzavřeny ještě letos s tím, že výroba by mohla naběhnout během tří let,“ dodal mluvčí.

Švédský pásový transportér BvS10 výrobce BAE Systems Hägglunds

Zářez pro Strnada. Tatra Defence Vehicle se bude podílet na výrobě švédských transportérů

Kopřivnická společnost Tatra Defence Vehicle se bude podílet na výrobě švédských pásových transportérů BvS10 výrobce BAE Systems Hägglunds. Informaci zveřejnil portál Informačního centra o NATO v Praze. Transportéry slouží v několika spojeneckých armádách, a to hlavně díky schopnostem operovat v extrémních podmínkách.

Přečíst článek

Majitel CSG Strnad řekl agentuře Reuters, že by mělo jít o podobný model jako v případě německého zbrojního koncernu Rheinmetall a ukrajinské státní společnosti Ukroboronprom, které si loni zaregistrovaly společný podnik. Působí zatím výhradně na území Ukrajiny a věnuje se údržbě, montážím, výrobě a vývoji vojenských vozidel. Cílem projektu je posílení výrobních kapacit ukrajinského zbrojního průmyslu. „Máme rozjednané dva nebo tři projekty společných podniků,“ řekl Strnad.

Od začátku ruské invaze v únoru 2022 poslala CSG na Ukrajinu asi 150 až 160 kusů techniky. „Nyní to bude více, protože se nám podařilo najít další zdroj, takže v současné době nakupujeme další kusy, které pro ně zrenovujeme,“ řekl Strnad agentuře bez dalších podrobností.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v červenci v Praze po mezivládních konzultacích oznámil, že na Ukrajině vznikne nový závod na výrobu munice ve spolupráci s českou společností Sellier & Bellot. Ta dodá technologii pro výrobu střeliva na Ukrajině, sdělila v tiskové zprávě společnost Colt CZ, pod kterou výrobce malorážové munice spadá.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme