Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Strnad u Bratislavy otevřel novou linku na plnění munice pro tanky a minomety

Nová linka na plnění munice velkého kalibru
ČTK
 ČTK

Slovenská společnost VOP Nováky ze strojírensko-zbrojařského holdingu Czechoslovak Group (CSG) českého podnikatele Michala Strnada uvedla do provozu novou linku na plnění munice velkého kalibru. Investice přesáhla částku deset milionů eur (250 milionů korun), oznámili zástupci VOP Nováky. Poptávka zákazníků po munici stoupla po ruské invazi na Ukrajinu z února roku 2022.

Reklama

V první fázi bude nová linka s kapacitou přes 100 tisíc nábojů ročně sloužit k výrobě munice ráže 120 a 122 milimetrů pro tanky a minomety.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si novou linku na plnění munice velkého kalibru

„Plnící linka je v této modifikaci jedinečná, protože je automatizovaná. Investice do nové šnekovačky rozšířila výrobní kapacitu naší společnosti o jedinečné zařízení jak na Slovensku, tak v celé skupině CSG,“ uvedla ředitelka VOP Nováky Zuzana Helbichová.

Reklama

Evropa zbrojí jako o život a Strnad bohatne

Zbrojovka Excalibur Army holdingu Czechoslovak Group (CSG) miliardáře Michala Strnada loni zvýšila tržby téměř o 40 procent na rekordních 18,7 miliardy korun. Hrubý zisk činil 4,5 miliardy korun a byl tak meziročně vyšší o 120 procent. Většinu tržeb firma získala v členských zemích NATO a také na Ukrajině, kam dodává vojenskou techniku. Uvedl to generální ředitel Excalibur Army Petr Kratochvíl.

Přečíst článek

Zájem Kaliňáka

Zařízení, jehož uvedení do provozu se zúčastnil i slovenský ministr obrany Robert Kaliňák, je slovenské produkce. Kaliňák dal najevo, že o munici z linky VOP Nováky bude mít slovenské ministerstvo obrany zájem, a to pro nově vyvinutý minomet.

VOP Nováky loni meziročně více než zdvojnásobil zisk na 48,79 milionu eur (1,22 miliardy korun). Tržby firmy stouply o více než dvě třetiny na téměř 131 milionů eur (3,29 miliardy korun). Pro letošní rok podnik předpokládá tržby zhruba 280 milionů eur (sedm miliard korun).

Tatra T-815

Strnad dodá armádě tatrovky v hodnotě až 13 miliard

Ministerstvo obrany plánuje uzavřít rámcovou dohodu na nákup těžkých nákladních automobilů Tatra T-815 se společností Tatra Defence Systems miliardáře Michala Strnada.

Přečíst článek

Nynější slovenská vláda premiéra Roberta Fica po svém loňském nástupu do úřadu zastavila poskytování vojenské pomoci Ukrajině ze státních zásob, umožnila ale pokračování komerčních kontraktů v oblasti zbrojního průmyslu.

Slovensko před více než deseti lety dalo areál Vojenského opravárenského podniku Nováky do dvacetiletého pronájmu. Učinilo tak po tragické explozi v roce 2007 v podniku, po které se státní firma dostala do finančních potíží. Od roku 2013, kdy areál začala provozovat nynější skupina CSG, tam investice dosáhly 25 milionů eur (627 milionů korun).

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Bývalý lídr sociální demokracie Jan Hamáček

Dalibor Martínek: Jaká je kapacita českého zbrojního průmyslu? Jeden Hamáček

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme