Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trh s elektromobily je v útlumu. Tesla plán rozšíření výroby v Německu stejně zachová

Logo automobilky Tesla
ČTK
 ČTK

Americký výrobce elektromobilů Tesla nadále počítá s rozšíření své jediné evropské továrny v německém Grünheide, časový plán si ale ponechá otevřený. Na vině je především obtížná situace na trhu.

Reklama

"Pevně věříme, že se trh zotaví. Je samozřejmě otázkou, jak rychle a kdy," řekl agentuře DPA ředitel závodu André Thierig. "Nebudeme ale investovat několik miliard do rozšíření továrny, aniž by byly zcela jasné signály, že si to trh vyžádá," zdůraznil. Závod stále jede na tři směny pět dní v týdnu, upřesnil Thierig, který v automobilovém průmyslu pracuje téměř 25 let.

Trh s elektromobily je ale v útlumu. Podle údajů Spolkového úřadu pro motorovou dopravu se v Německu za prvních šest měsíců letošního roku zaregistrovalo 184 tisíc nových elektromobilů, z toho 21 tisíc byly vozy Tesla. Stejné období loňského roku bylo lepší - tehdy bylo zaregistrováno 220 tisíc, včetně 36 tisíc vozů Tesla.

Pokles zisku pokračuje

Společnost vedená miliardářem Elonem Muskem uzavřela druhé čtvrtletí za sebou s poklesem zisku, tentokrát o 45 procent na 1,48 miliardy dolarů. Tržby ale překvapivě vzrostly.

Tesla vyrábí elektromobily v braniborském Grünheide už více než dva roky. Podle údajů společnosti tam pracuje téměř 12 tisíc  zaměstnanců. Automobilka plánuje zvýšit výrobu z odhadovaných 250 tisíc vozů na jeden milion vozů ročně. Kromě slabého trhu ale rozšíření závodu zdržují i protesty ekologických aktivistů.

Reklama

Elon Musk

Musk chce Trumpa za prezidenta. Podpoří jej desítkami milionů dolarů měsíčně

Americký miliardář Elon Musk chce věnovat měsíčně zhruba 45 milionů dolarů (1,05 miliardy korun) organizaci, která usiluje o zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států. Informoval o tom deník The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenované zdroje obeznámené se situací.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme